Ochrana prírody nie je čiernobiela

V utorok 28. januára bola v bratislavskom Martinuse predstavená najnovšia knižka Erika Baláža Život je len jeden, ktorá vyšla vo vydavateľstve Bajkal. Diskusiu moderoval Rudi Rus.

Baláž je slovenským čitateľom známy hlavne vďaka svojej dokumentaristickej tvorbe. Je však aj vášnivý ekológ a aktivista, ktorý sa rád podelí o svoje znalosti prírody.

V jeho novej knihe to nie je iné. Tenká knižka pozostáva z niekoľkých rozhovor medzi ním a Katarínou Bartoňovou. Dozviete sa v nich o Balážovej mladosti, o tom ako sa dostal k ochrane prírody, o protestoch proti ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline, na ktorých sa zúčastnil. Vysvetlí vám, ako funguje ochrana prírody na Slovensku a podelí sa o svoj názor na výučbu v školách. Tešiť sa môžete aj na mnohé zaujímavosti o našej prírode. Autor počas diskusie vysvetlil, že sa knižku snažili zostaviť tematicky a dať textom akúsi časovú následnosť. Začínali na ľahších témach a pomaly prechádzali k zložitejším problémom.

Rudi Rus poznamenal, že knižka je tenká a dá sa prečítať na jedno posedenie. Baláž vysvetlil, že sa snažil k preberaným témam a problémom pristupovať jasne a stručne, aby čitatelia vedeli pochopiť problematiku a z knižky si aj niečo odniesli. Zastáva názor, že keď človek niečomu rozumie, vie to aj rýchlo vysvetliť.

Diskutéri sa dotkli aj Balážovej účasti na protestoch proti ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline. Rudiho Rusa na celej situácii fascinovalo, ako často sa autor dostával do konfliktu. „Ja som to nikdy nebral osobne. Bol som silno presvedčený tom, že to, čo robíme, je správna vec. S kýmkoľvek som sa vtedy stretol, snažil som sa mu vysvetliť prečo to robíme,“ vysvetlil Baláž. Netajil sa tým, že hlavne blokáda v Kôprovej doline bola preňho psychicky aj fyzicky veľmi náročná. Na skupinu protestujúcich bol vyvíjaný veľký spoločenský tlak. Baláž bol pravidelne zahlcovaný otázkami zo strany príslušníkov štátnej správy a sám cítil za celú situáciu veľkú zodpovednosť. Jedenásť dní takmer nespal a nejedol, ale ani na chvíľu nezapochyboval o svojom konaní.

Vo svojej novej knižke sa okrem iného pozastavuje aj nad budúcnosťou našej prírody a riešením ekologických problémov. Prekvapujúco je jeho pohľad na vec veľmi pozitívny. „My sme veľmi nedočkaví. Myslím si, že o sto rokov sa už nebudeme problému s odpadom venovať, pretože dovtedy všetko vyriešime.“ Tiež nezastáva názor, že zvyšovanie HDP nemá negatívny dopad na prírodu. Verí, že mnohé problémy vyriešime systémovými zmenami.

Najväčší environmentálny problém vidí v poľnohospodárstve. Našu krajinu najviac zabíjajú postreky na poliach, ktoré bránia prirodzenej biodiverzite. Taktiež tvrdí, že sa nemusíme úplne vzdať mäsa, ale určite by sme si mali dávať pozor na to, odkiaľ produkty pochádzajú.

Ku koncu diskusie vyjadril svoje potešenie z toho, že Slováci sa o svoju prírodu zaujímajú a radi sa do nej chodia rekreovať, čo je podľa Baláža dobrý základ pre jej ochranu. Tiež prezradil, že v dohľadnej dobe žiadnu novú knihu nechystá, ale už dva roky má rozpísané dielo na tému smrti stromov. Rád by v nej vysvetlil, ako smrť stromu ovplyvňuje lesný ekosystém.