Odišiel Eugen Gindl

Na významného slovenského publicistu, novinára a spoluzakladateľa VPN spomína grafik a autor Milan Lackovič.

Publicista a novinár, dlhoročný spolupracovník denníka SME, člen prvého Koordinačného výboru VPN a prvý šéfredaktor časopisu Verejnosť, zomrel vo veku 77 rokov.

Zomrel žurnalista, reportér, dramaturg Eugen Gindl. Rozhľadený a mimoriadne sčítaný človek. Zoznámil som sa s ním asi pred tridsiatimi rokmi v redakcii astronomického časopisu Kozmos. Spočiatku s časopisom iba spolupracoval, neskôr, po smrti predchádzajúcej šéfredaktorky Táni Fabini, sa stal šéfredaktorom. Poznal som ho dôverne, a vždy som ho obdivoval pre jeho pokojnú povahu. Dokázal sa rozprávať s každým. S múdrymi ľuďmi, ktorí sú špičkami vo svojich odboroch, ale aj s tými najprostejšími. Dokázal sa ku každému skloniť, hoci nad všetkých vyčnieval.

Fascinovali ho fyzikálne záhady nebeských objektov, zaujala ho azda každá nová hypotéza, ktorá sa snažila vysvetliť záhady nepoznaného sveta vesmíru. Sledoval nové objavy univerza, fascinovali ho, preto ich vo svojich článkoch sprostredkovával čitateľom. No nezostával iba pri tom. Napísal napríklad divadelnú hru Karpatský triler, ktorá bola hodnotená ako najlepšia hra domáceho autora uvedená na scéne SND. Bol uznávaný spisovateľ a jeho knihy budú medzi nami žiť ešte dlho. Svoje vedomosti vždy nezištne rozdával svojmu okoliu. Vedeli by o tom rozprávať aj jeho žiaci z katedry žurnalistiky.

Krátko po nástupe do funkcie šéfredaktora Kozmosu sa výrazne angažoval aj v revolučných novinách Verejnosť, v ktorých som mal tiež tú česť spolupracovať s ním, lebo aj tie viedol ako šéfredaktor. Pokojný človek, oprostený akejkoľvek vulgárnosti. Bol rodák z Liptovského Mikuláša. K tomuto mestu sa viazalo jeho detstvo. A súčasne bol aj milovníkom hôr a znalcom Tatier, najmä Západných, kam vo vyššom veku chodil pravidelne v lete oddychovať. Už zopár rokov ale zvádzal so zákernou chorobou boj. Pracoval však do posledného dychu, než chorobe podľahol.

Česť jeho pamiatke. Česť Tvojej pamiatke, Evžen.

Milan Lackovič

Titulné foto: SITA