Odišiel lekár a spisovateľ Benjamín Tinák

Oneskorene sa k nám dostala smutná správa o úmrtí spisovateľa Benjamína Tináka, ktorý zomrel po ťažkej chorobe 17. februára v Ružomberku.
Narodil sa 17. októbra 1930 v Mani. Po štúdiu na Lekárskej fakulte UK v Bratislave pracoval v ružomberskej štátnej nemocnici a ako obvodný lekár v Likavke. Bol členom československej geologickej expedície v Mongolsku, päť rokov pôsobil ako lekár v Etiópii. Po návrate na Slovensko pracoval v martinskej nemocnici a neskôr opäť v ružomberskej nemocnici. Medzitým pracoval v kúpeľoch v Korytnici a nikdy nezabudol pozývať spisovateľov, aby sa prišli k nemu liečiť, ako lekár pomáhal svojim spisovateľským kolegom, až kým sám neochorel. Až do dôchodku bol riaditeľom Ústavu pre dlhodobo chorých v Štiavničke. Venoval sa nielen pacientom, ale aj literárnej tvorbe. Debutoval zbierkou básní Špirála v roku 1962. Neskôr písal prózu. Romány V zelenom plameni Etiópie, Znepokojená krv a Lev z Ereru čerpajú námet z Etiópie, romány Diagnóza a Šok sú z lekárskeho prostredia. Napísal aj zbierku poviedok Zo sveta, román o narkománii Angel v Michigane, esej o eutanázii Nechaj žiť, nechaj umrieť. Výnimočné postavenie v jeho tvorbe má esejisticko-poetická kniha Putovanie za snom, sumarizácia jeho životných a literárnych názorov, jeho citový a estetický cestopis. V posledných rokoch sa chcel venovať tvorbe pre deti a podarilo sa mu vydať knihu pre deti Neuveriteľné dobrodružstvá kocúrika Mňauka. Benjamín Tinák bol nielen dobrý lekár a spisovateľ, ale aj dobrý, obetavý a obdivuhodný človek so zmyslom pre priateľstvo, pre dobré kamarátske vzťahy.

Ako nám napísal pán Martin Dedera, ktorému týmto ďakujeme za oznámenie smutnej zvesti, na ružomberskom cintoríne sa s ním 20. februára rozlúčilo približne tisíc ľudí.

Anna Blahová