Odišli dve dámy slovenskej literatúry, obľúbené spisovateľky

Vo veku nedožitých 85 rokov zomrela 15. marca 2004 v Bratislave spisovateľka pre deti a mládež Mária Ďuríčková, známa mnohými svojimi knižkami, ale i zbierkami povestí a výberov z ľudovej slovesnosti. Za všetky spomeňme aspoň My z ôsmej A., Danka a Janka, Majka Tárajka, Biela kňažná, ktoré zostanú navždy vpísané v srdciach detských i dospelých čitateľov. Ešte minulý rok jej vyšli nové rozprávkové knižky O dvanástich mesiačikoch, Kačička, chromá nožička, Braček z tekvice a sestričky z topánika. Ďuríčková vychádzala z tradície slovenského ľudového rozprávačstva, obohatila ho však o zážitky a skúsenosti ďalších generácií, až po generáciu svojich vnukov. Diela Márie Ďuríčkovej boli preložené do vyše tridsiatich jazykov.

Spisovateľka Hana Zelinová zomrela vo veku nedožitých 90. narodenín. V slovenskej literatúre zostala zapísaná ako autorka, ktorá pritiahla čitateľov k slovenskej literatúre. Jej romány orientované na ženské publikum - Anjelská zem, Diablov čardáš, Alžbetin dvor, Volanie vetra, Kvet hrôzy, Víno maturantov, Vranie oči a i. - vychádzajú stále v nových a nových vydaniach. Mnohé jej diela boli sfilmované. Zasiahla i do literatúry pre deti - čitateľsky obľúbená sa stala jej knižka Jakubko, ale známe sú aj iné: Sivá húska, Otec, povedz pravdu, Spať na slnku či Dovidenia, Zuzanka. Zelinová sa vždy vedela opierať o minulosť tak, aby aj ňou podoprela rozprávanie o súčasnom človeku, o súčasných rodinách.

V našich rodinách, v knižniciach, no predovšetkým v čitateľskom povedomí zostali knižky oboch autoriek a vďačné spomienky ľudí, ktorí ich poznali osobne i cez bohatú literárnu tvorbu.