Odovzdávanie cien Poviedky 2019

1. októbra sa v bratislavskej Novej Cvernovke uskutočnilo podujatie, na ktorom sa odovzdávali ceny 23. ročníka literárnej súťaže Poviedka 2019. Akciu dopĺňala beseda s porotcami a laureátmi, ktorí rozprávali o vzniku svojich poviedok.

Do tohtoročnej súťaže bolo prihlásených 300 príspevkov, 194 autoriek a 106 autorov, ktorých vekový priemer bol 27 rokov. Kvalitu textov v štyroch kolách anonymne posudzovala porota v zložení Soňa Uriková (predsedníčka), Pavol Rankov, Mária Modrovich, Marek Vadas, Karlos Kolbas a Dominika Madro. Finálne výsledky boli vyhlásené v priamom vysielaní Rádia Devín 1. augusta 2019 za prítomnosti všetkých porotcov.

V poviedkach rezonovali psychologické námety, emocionálny náhľad, písanie o jednoduchých veciach, stvárňovanie rurálneho prostredia, ktoré bolo hlavným aspektom aj vo víťaznej práci Dominiky Moravčíkovej Teplokrvný druh. Autorka sa do finálnej deviatky dostala už v roku 2018 a tento rok sa jej podarilo získať hlavnú cenu. Na poviedke porota okrem iného ocenila to, že v príbehu zasadenom do minulosti sa do pozornosti dostávajú témy netradičných vzťahov súčasnosti.

Okrem hlavnej víťaznej práce porota udelila prémie ďalším ôsmim poviedkam:

Ďakujem za svinské oči (Maroš Bafia), Anatómia zvuku (Ivana Csalová), Nelipnú (Peter Getlík), Soul Kitchen (Nicol Hochholczerová), Paulína Milerová, o ktorej sme snívali (Martin Longa), Pavlove rajčiny (Michaela Macejková), Trombus (Jakub Spevák), Zátoka (Petra Stračiaková).

Všetky ocenené diela sú uverejnené v zborníku Poviedka 2019, ktorý vychádza v edícii Nová slovenská próza vo vydavateľstve KK Bagala. To bolo tradične aj vyhlasovateľom súťaže.

Program moderovala Zuzana Golianová a príjemnú atmosféru dotvárala hudobná skupina Paper Moon Trio s originálnym jazzovým prejavom obdobia dvadsiatych až štyridsiatych rokov 20. storočia.