a 90 farebných fotografiách zachytáva publikácia Vietor v Tatrách (vyd. EPOS 2005) to, čo zanechala po sebe ničivá víchrica vlani 19. novembra, ale ukazuje aj neporušené časti Tatier.  Z knihy je zrejmé, že aj keď kalamita dramaticky zmenila určité oblasti Tatier, vo výške nad 1300 m n. m. sa v podstate nič nestalo a vysokohorský tatranský terén je taký, ako si ho pamätáme pred prírodnou katastrofou. O tom, ako táto kniha vznikala, hovorí jej autor Václav MOTYČKA:

Otázniky po víchrici

Na 90 farebných fotografiách zachytáva publikácia Vietor v Tatrách (vyd. EPOS 2005) to, čo zanechala po sebe ničivá víchrica vlani 19. novembra, ale ukazuje aj neporušené časti Tatier.  Z knihy je zrejmé, že aj keď kalamita dramaticky zmenila určité oblasti Tatier, vo výške nad 1300 m n. m. sa v podstate nič nestalo a vysokohorský tatranský terén je taký, ako si ho pamätáme pred prírodnou katastrofou. O tom, ako táto kniha vznikala, hovorí jej autor Václav MOTYČKA:

-- Do Tatier som vycestoval niekoľko hodín po kalamite. Neskôr som sa tam vrátil ešte niekoľkokrát. Kniha sa rodila postupne. Najskôr som zhromažďoval faktografický materiál, nahrával som rozhovory s odborníkmi z rôznych oblastí a potom som sumarizoval a triedil podklady a upravoval ich do knihy. 

 * Okrem množstva faktov a farebných fotografií Tatier ste v prvých dvoch kapitolách dali priestor odborníkom a ľuďom, ktorým osud našich veľhôr leží na srdci. Ako má prispieť k diskusii o riešení následkov tejto prírodnej katastrofy vaša publikácia?

-- Publikácia sa díva na vzniknutú situáciu z rozličných uhlov pohľadov. Rozhovory nefiltrovanou formou čitateľovi sprostredkúvajú pohľad na tatranskú problematiku, ktorá nie je ani čierna, ani biela. Rozdielnosť názorov, ktorá je niekedy z jednotlivých rozhovorov zreteľná, paradoxne prispieva k lepšiemu pochopeniu „tatranských súvislostí“, a tým aj podporuje občiansku diskusiu o Tatrách.

–r–