Otvára sa Svet knihy

Jubilejný desiaty ročník medzinárodného knižného veľtrhu nazvaného Svět knihy sa koná 6. - 9. mája 2004 v Priemyselnom paláci - na výstavisku v Prahe.

V tomto roku je centrálnou expozíciou Írsko, Škótsko, Wales (región spoločnej histórie a dynamickej súčasnosti). Organizátori veľtrhu (Zväz českých kníhkupcov a nakladateľov) na tento rok stanovili tému Literatúra ako zdroj inšpirácie. Svet knihy ako regionálny veľtrh sa orientuje na predstavenie vyváženej miery komercie aj kultúrnej prezentácie. Prvý veľtržný deň je kontraktačný, prístupný pre odbornú verejnosť a pre zástupcov médií. Ostatné dni sú otvorené širokej čitateľskej verejnosti - veľtrh si získal popularitu aj vďaka mnohým sprievodným akciám (besedy, autogramiády, semináre, multimediálne prezentácie, prítomnosť známych osobností literárnej aj interpretačnej umeleckej scény, oceňovanie edičných a tvorivých počinov).

Reprezentáciu Slovenskej republiky na medzinárodnom knižnom veľtrhu Svet knihy zabezpečuje, tak ako na ďalších šiestich veľtrhoch v Európe, Literárne informačné centrum. Reprezentačný atypický stánok je však v Prahe najväčší - rozlohou, počtom titulov aj sprievodných akcií. Nájdete ho pod označením S 110 v Strednej hale. Naša výstavná plocha má rozlohu 72 m2 a bude tu vystavených vyše 500 titulov z produkcie 40 slovenských vydavateľstiev.

Sprievodné podujatia, ktoré pripravuje Literárne informačné centrum na veľtrhu Svět knihy:

 

6. mája - štvrtok - 14.00 - 14.50 hod. - Komorní sál - Pravé křídlo
Jedno Slniečko za všetky hviezdy

Stretnutie detí zo Základnej školy na Londýnskej ulici v Prahe s časopismi Slniečko a Sluníčko, spojené s vyhodnotením literárnej a výtvarnej súťaže.

7. mája - piatok - 14.00 - 14.50 hod. - Velký sál - Střední hala
Agent Krowiak na stope...

... slovenským a českým autorom, o ktorých sa najviac hovorí! - stop - dostane ich na prezentácii českého prekladu Rogera Krowiaka z vydavateľstva Petrov? - stop - Viliam Klimáček, Martin Kasarda, Igor Očenáš, Peter Pišťanek, Dušan Taragel, Peter Uličný v prekladoch Jana Antonína Pitínského, Petry Hulovej, Michala Viewegha, Miloša Urbana, Bohuslava Vaneka Úvalského - stop - ilustrácie Jozef Danglár - stop - hudba - stop

8. mája - sobota - 12.00 - 12.50 - Literární kavárna - Balkón - Pravé křídlo
Čo nové v Bratislave alebo Čo by vám nemalo ujsť

Horúce novinky zo slovenskej knižnej tvorby predstavia autori. Na svoje si prídu znalci a milovníci osudov a diela Jaroslava Haška; Čítanka moderní slovenské literatury pro střední školy poslúži nielen študentom; dielo jedného z najvýznamnejších scénografov, zakladateľa slovenskej profesionálnej scénografie Ladislava Vychodila zachytáva reprezentatívna publikácia autora Ladislava Lajchu; stretnutie v Literární kavárne by nemali premeškať ani milovníci literatúry sci-fi. O prekvapenia núdza nebude...

7. mája - piatok - 20.00 - 22.00 hod. - Divadlo VIOLA, Národní třída 7, Praha 1
Emília Vášáryová číta z tvorby Laca Keratu

Slovenský divadelník v scénickej čítačke poprednej slovenskej umelkyne.

Srdečne vás pozývame na návštevu stánku Slovenskej republiky na Svete knihy! Je nielen miestom prezentácie novej knižnej produkcie, ale aj miestom stretnutí ľudí, ktorí knihy tvoria, i tých, vďaka ktorým kniha žije svoj život v mikrokozme domácich knižníc, aj na konkurenčnej platforme knižného trhu.

 

(suba)