Päťka, z ktorej sa študenti tešia

Cena René – Anasoft litera gymnazistov vstúpila do svojho tretieho ročníka. Prináša niekoľko zmien, ale najmä novú päticu nominovaných titulov, ktoré sa dostanú na viac ako dvadsať škôl po celom Slovensku. Tú vyhlásili organizátori v piatok 26. apríla v priamom prenose v Rádiu Devín, ktorý bol súčasťou podujatia litera fest 2019. Zúčastnili sa ho aj pedagógovia a študenti dvoch zapojených škôl a zdieľali s poslucháčmi svoje pozitívne skúsenosti s projektom.

Cena René, ako spoločná koncepcia Literárneho informačného centra a Anasoft litery, sa začala ako projekt s desiatkou škôl. Študenti mali iba niekoľko týždňov na to, aby si knihy načítali. Tento rok plánujeme so zapojením dvadsiatich piatich škôl. Veľkou zmenou je posun rozposielania kníh na školy už počas mája a júna. Tak budú mať študenti čas si knihy prečítať už počas letných mesiacov, aby sme na október a november mohli naplánovať besedy jednotlivých autorov na školách. Vyhlásenie víťaza a najmä záverečná diskusia delegátov škôl z radov študentov prebehne počas festivalu Autoriáda v Novej Cvernovke na konci kalendárneho roka.

V Cene René – Anasoft litera gymnazistov sú tento rok nominované tieto knihy:

Denisa Fulmeková: Doktor Mráz (Slovart, 2018)

Václav Kostelanski: Virtuóz (KK Bagala, 2018)

Vanda Rozenbergová: Tri smrtky sa plavia (Slovart, 2018)

Ondrej Sokol: Ako som vozil Nórov (Eruditio, 2018)

Marek Vadas: Zlá štvrť (KK Bagala, 2018)

Nominované knihy vybrala porota aktuálneho ročníka ceny Anasoft litera: prekladateľka a literárna publicistka Gabriela Magová, literárni vedci Ľubica Schmarcová, Karol Csiba, Pavol Markovič a spisovateľ a publicista Ján Štrasser. Nominovaní autori, ktorí sa zúčastnili aj vyhlásenia, sa všetci do jedného tešia a najmä sú veľmi zvedaví na názory stredoškolákov na ich knihy.

Ako koordinátorka projektu som zažila všetky fázy celého procesu, ktorý je spojený s cenou René, a všetky sú rovnako podnetné a príjemné. Je dôležité rozšíriť študentom povedomie o tom, ako naozaj vyzerá súčasná slovenská literatúra. Veľkým prínosom pre školy sú aj besedy, ktoré si študenti sami organizujú, pripravujú či moderujú. A knihy, ktoré vďaka tomuto projektu na školy putujú, potom zostávajú v školských knižniciach a, ako sme sa dozvedeli, záujem o ne neupadá po ukončení ročníka ceny René. Každá škola na konci cyklu projektu odošle hlasovací hárok s hlasmi všetkých zúčastnených študentov. Dovtedy o tituloch spoločne diskutujú, vypracovávajú rôzne zadania či obhajujú svoje názory pred ostatnými. Slávnostné vyhlásenie víťaza je potom už len čerešničkou na torte.

  • Päťka, z ktorej sa študenti tešia - 0
  • Päťka, z ktorej sa študenti tešia - 1
  • Päťka, z ktorej sa študenti tešia - 2
  • Päťka, z ktorej sa študenti tešia - 3