Pavlovo Klbko vreteníc vyšlo v angličtine

Začiatkom roka vyšla vo vydavateľstve Bolcházy-Carducci v angličtine kniha doktora medicíny, amerického Slováka, Ľudovíta Pavla – Den of Vipers (Klbko vreteníc).

Ľudovít Pavlo sa narodil na Slovensku, v krajine – ako uvádza – bohatej na históriu s dynamickými dejinnými udalosťami, čo nepochybne poznačilo jeho osobnosť a  odrazilo sa aj v jeho tvorbe: už za svojich študentských čias v Bratislave bol prenasledovaný a väznený komunistickým režimom. Neskôr sa mu v exile v  Nemecku podarilo dokončiť medicínu, doktorát získal na univerzite v Mainzi. Ako vyštudovaný doktor  v roku 1956 emigroval do USA. Práca psychiatra na Rocklandskej štátnej klinike v Orangeburgu v štáte New York mu poslúžila ako námet a zároveň aj miesto, kde sa odohráva príbeh jeho knihy.

Klbko vreteníc nie je autobiografiou, no doktor Fox, hlavná postava, sa čiastočne prekrýva s autorom: doktorov život, prenasledovanie, väznenie a útek do Ameriky. Sám zdôrazňuje: „Ak vám niektoré postavy z knihy pripomínajú osudy ľudí, ktorí skutočne existovali, vedzte, že to nie je náhoda.“

Zdanlivo pokojný príbeh z psychiatrickej kliniky akoby zámerne kontrastoval s búrlivou dobou studenej vojny. Novela s pikantériou špionážnej zápletky, plastická najmä v hlboko realistických obrazoch, je zaľudnená prevažne vojnovými a povojnovými emigrantmi z Európy, ktorí na americkom kontinente hľadajú vytúžený pokoj a vytrvalo sa usilujú realizovať svoje ľudské sny. Príbeh je naliehavým pripomenutím čias, keď doba nútila svojich rodákov hľadať útočisko za morom.

Kniha vyznieva ako veľmi pôsobivá sonda do duše špióna (Foxov kolega), ktorý v závere podlieha vnútornému boju so sebou samým. Stáva sa tak jedinečnou príležitosťou dozvedieť sa viac o našich nedávnych dejinách, z ktorých si môžeme zobrať ponaučenie do budúcnosti.

Ľudovítovi Pavlovi v slovenčine ďalej vyšlo: Na vlnách času (1995), Ordinácia doktora Lou (1996), Na tenkom ľade (1997), Katechéta (1998), Hľadanie stratenej slobody (1999). Klbko vreteníc po prvý raz vyšlo v slovenčine v roku 2002 vo vydavateľstve Matice slovenskej.

V krajanskej komunite v USA je Dr. Ľudovít Pavlo známou a uznávanou osobnosťou. Angažuje sa v krajanských organizáciách, v súčasnosti je predsedom Slovenskej ligy v Amerike.  

Peter Chovan