Pavol Rankov v Európskom dome v Berlíne

 

Pavol Rankov

V rámci Roka medzinárodného dialógu a série podujatí venovaných európskym literatúram sa v priestoroch Európskeho domu v Berlíne 1. júna 2010 uskutočnil v poradí už 22., tentoraz SLOVENSKÝ VEČER, ktorý usporiadala Európska komisia, Slovenský inštitút v Berlíne a tamojšie Združenie európskych kultúrnych inštitútov.

Ukážkami zo svojich diel sa na ňom predstavil slovenský laureát Ceny Európskej únie za literatúru Pavol Rankov. Diváci prišli v hojnom počte a so záujmom si vypočuli vstupné slová zástupcu EK Matthiasa Petschkeho, zástupcu Združenia kultúrnych inštitútov v Berlíne dr. Eleftneriosa Ikonomou a úvodný príspevok riaditeľa SI v Berlíne p. Ing. arch. Martina Sarvaša. Potom už nasledoval bezprostredný dialóg Pavla Rankova s vedúcim Literárnej dielne Berlín dr. Thomasom Wohlfartom, v ktorom prišla reč aj na podiel fikcie a pravdy v beletrii, zachytenie, často karikovanie neslávnych osobností histórie, burlesku, ale aj na zmeny rozprávačskej pozície a iné autorské postupy a metódy. Poviedka My a oni / Oni a my, ukážky z románu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy), ale najmä Rankovove odpovede presvedčili publikum, že aj v našej literatúre máme autorov prinajmenšom európskeho rangu.

Na realizácii večera sa podieľalo aj Literárne informačné centrum – o prekladoch diel slovenskej literatúry do cudzích jazykov, z ktorých mnohé vychádzajú aj podporou LIC, porozprávala Daniela Humajová a propagačné materiály, publikácie a časopisy vychádzajúce v LIC tiež vzbudili ohlas. Večer pokračoval ešte dlho v priateľských rozhovoroch a opäť sa potvrdilo, že slovenská literatúra má v Nemecku svojich priaznivcov a je o ňu záujem.

(dh)

Publikum   Pavol Rankov z profilu   Pavol Rankov číta   Pavol Rankov zamyslený, napravo jeho knihy   Rečníci a publikum