Petr Tureček na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2022 Literárne informačné centrum tradične privíta ôsmich rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná štvorica má už svoj šesťtýždňový pobyt v Bratislave za sebou a od začiatku septembra tu máme nového jesenného štipendistu a tri štipendistky, ktorí zostanú v Bratislave až do konca novembra.

Aktuálnu štvoricu mladých ľudí z krajín Vyšehradskej štvorky, ktorí sú aktívne činní na domácej literárnej scéne, budete mať možnosť osobne spoznať počas blížiaceho sa 7. ročníka medzinárodného literárneho festivalu Novotvar, kde vystúpia v rámci spoločnej diskusie s názvom Bratislava: miesto ako stvorené na literárnu tvorbu? Máme radosť, že Vám ich predtým môžeme o čosi viac priblížiť.

Prvým tohtoročným rezidentom z Čiech je evolučný biológ a spisovateľ v jednej osobe Petr Tureček (1990). Pochádza z Pelhřimova, vyštudoval teoretickú a evolučnú biológiu na Prírodovedeckej fakulte Karlovej Univerzity, kde v súčasnosti pôsobí ako člen Katedry filozofie a dejín prírodných vied a v Centre teoretických štúdií. Primárne sa zaoberá evolúciou kultúry, pričom rád zakladá úplne nové oblasti výskumu. Je členom skupiny Blázni.cz, s ktorou vydáva samizdatový literárny časopis, usporadúva koncerty a autorské čítania. Napísal humornú knihu pre deti Vlasy se vrací (2017, Meander) a zbierku poézie Ptáci a prdele letěli vesele (2018, Petr Štengl). V Bratislave sa usiluje skrotiť svoj rozpísaný román, o ktorom povedal: „Je to kniha, ktorej dej sa ťahá cez päťdesiatštyritisíc rokov, ale bolo by zavádzajúce nazývať ju sci-fi.“ Pri napĺňaní tejto ambície mu želáme veľa šťastia!