Poďakovanie a pozdrav "spriateleným dušiam" od J. Blažkovej

V tajomne znejúcom mestečku Guelph, v rozľahlej kanadskej provincii Ontário už niekoľko desaťročí žije slovenská spisovateľka Jaroslava Blažková. Predtým sme pred jej meno dávali prívlastok "exilová", teraz je už znova súčasťou modernej slovenskej literatúry, autorkou výborných a vtipných poviedok a "kultového" románu generácie 60. rokov Nylonový mesiac. Po jej niekoľkých návštevách na Slovensku po roku 1989, a najmä po opätovnom vydaní dvoch výberov z jej tvorby sme zaradili jej autorský portrét do Albumu slovenských spisovateľov 2 v nemčine. Album vyšiel v októbri 2002 a LIC ho s úspechom prezentovalo aj na frankfurtskom knižnom veľtrhu.
           Oddelenie zahraničných aktivít poslalo Jaroslave Blažkovej koncom minulého roka jeden exemplár tohto reprezentačného diela. S dátumom 20. 1. 2003 prišiel na moje meno - som autorom jej albumového portrétu - do LIC milý list. Pani Jarka v ňom o i. píše:

"Vážený pán Baláž, dostala som zo Slovenského literárneho centra krásnu publikáciu o slov. spisovateľoch v nemčine. Nebol pri nej sprievodný list a tak neviem, komu sa poďakovať. Možno Vám, možno pánovi Richterovi? Ďakujem v každom prípade, mala som radosť... Pozdravy všetkým spriateleným dušiam Jarka Blažková

Pozdrav od "spriatelenej duše" z ďalekej Kanady vždy poteší. Vďaka, pani Jarka.

A pre tých, ktorí si otvárajú našu webovú stránku (www.litcentrum.sk) ešte táto informácia: pokiaľ sa chcete podrobnejšie zoznámiť s literárnym portrétom spisovateľky Jaroslavy Blažkovej, stačí keď si na našej stránke otvoríte tento link.

 

Anton Baláž