Podduklianska knižnica vo Svidníku, ktorej počiatky spadajú do roku 1936 (pôvodne obecné knižnice vo Vyšnom a Nižnom Svidníku), dnes poskytuje svoje služby vyše 5 300 čitateľom. Okrem kníh majú k dispozícii CD, audio a videokazety a do 40 titulov periodík, dovedna 93 tisíc knižničných jednotiek. Samostatná budova na sídlisku UTRA umožnili knižnici otvoriť čitáreň a vyprofilovať špecializované úseky v oddelení služieb čitateľom - na prízemí úsek náučnej literatúry pre deti a dospelých, úsek beletrie a úsek pre deti. Na poschodí je umiestnený úsek hudobný a umenovednej literatúry, kde majú čitatelia  aj prístup na internet. Služby čitateľom zabezpečuje aj oddelenie bibliograficko-informačných služieb a regionálnej literatúry, ktoré bibliograficky spracúva a uchováva regionálny knižničný fond, buduje v automatizovanom režime od roku 1995 databázy o regióne (okres Svidník a okres Stropkov), o dejinách miest a obcí tohto regiónu, cirkvách, osobnostiach okresu Svidník. Spolupracuje na výmene regionálnych záznamov s knižnicami Prešovského a Košického kraja, vyhotovuje rešerše, pripravuje a vydáva bibliografické materiály, letáky, personálne, tematické, výberové či  obrázkové bibliografie s vkusnou grafickou úpravou, ktoré ,,prekročili“ rámec regiónu a úspešne reprezentujú Poddukliansku knižnicu na knižnom veľtrhu Bibliotéka v stánku Slovenskej asociácie knižníc.

Knižnica už desať rokov využíva automatizovaný informačný systém LIBRIS a od roku 1997 sprístupnila pre čitateľov online katalóg. Postupne s dobudovaním knižnice otvorili pobočku v domove dôchodcov (2000) a pobočku pre nevidiacich a slabozrakých (2001).

     Podduklianska knižnica sa stala vyhľadávanou vzdelávacou inštitúciou (svoje služby poskytuje od 8. - 18. hod. a v sobotu od 8. - 12. hod.) v meste a okolí, o čom svedčia aj niektoré čísla z vlaňajšej štatistiky: navštívilo ju vyše 58 500 čitateľov a výpožičky presiahli 255 tisíc. Na to, aby knižnica v súčasnosti „prežila“ a mala čo ponúknuť svojim čitateľom, treba  byť - ako zdôraznil riaditeľ knižnice Mgr. Kamil Beňko - dobrým manažérom.     Najväčšou raritou v knižnici i v rámci Slovenska sú však dva bibliobusy. Vďaka podpore holandskej vlády poskytujú od októbra 1993 automatizované knižničné služby 74 obciam v regióne Svidník, jednej z okresu Medzilaborce a od roku 2002 pribudla zastávka bibliobusu aj pri jednej zo svidníckych základných škôl. Podľa časového harmonogramu a v obciach sa zdržiavajú od 15 do 60 minút. Poskytujú výpožičné služby (absenčné i prezenčné), rezervovanie a predlžovanie dokumentov, konzultačné a bibliograficko-informačné služby. K dispozícii sú knihy, časopisy, CD, audio a videokazety. Odbornú a študijnú literatúru zabezpečujú z fondu knižnice, resp. prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby. Zaujímavosťou je aj donášková služba literatúry pre imobilných čitateľov, resp. zvukových dokumentov pre zrakovo postihnutých a organizovanie podujatí (kvízy, súťaže...) pre školy v obciach. Vlani v bibliobusoch zaregistrovali vyše 2 tisíc čitateľov, ktorí mali k dispozícii takmer 34 tisíc knižničných jednotiek a 18 titulov periodík. Návštevníkov bolo okolo 23 tisíc a výpožičiek vyše 115 tisíc.

     Môžem potvrdiť, že návšteva ,,bibliobusu v akcii“ je zážitok. Bez služieb tejto pojazdnej knižnice by asi 23 tisíc obyvateľov zostalo bez pravidelného kontaktu s knihou a nových informácií. Bibliobusy sa za uplynulé roky stali neodmysliteľnou ,,kultúrno-vzdelávacou“ súčasťou obcí svidníckeho regiónu. Treba len dúfať, že tieto veselé, žlté a predovšetkým veľmi potrebné bibliobusy, ktoré prichádzajú s knihou za čitateľom, nezmiznú z knihovníckej scény, keď terajšie holandské celkom zostarnú a doslúžia.                                                                                                             Lýdia Čelková