Poézia v próze a naopak
    Pomerne ojedinelou literárnou udalosťou sa 9. februára  v Starej Turej stala prezentácia dvoch kníh manželského páru Eleny Márie a Gustáva Rumánkovcov. Šťastnou náhodou obe knihy vyšli počas jediného týždňa tesne pred Vianocami.
    E. M. Rumánková predstavila už svoju už tretiu knihu Slnko im svieti do vlasov. V svojej tvorbe zameriava najmä na mládež (historické poviedky Zakvitli lipy pod Drahami - dielo, ktoré pútavo približuje históriu autorkinho rodného mesta, je určené nielen mládeži; a divadelná hra Sluha, ktorá vznikla na motívy rovnomennej novely K. Royovej, v tejto tradícii pokračuje).
    Vo svojej najnovšej knihe poviedok približuje svoje celoživotné pedagogické skúsenosti a v jednotlivých príbehoch akoby chcela zamraziť láskavosť a podstatu učiteľského poslania. Týmto príbehom možno dať smelo podtitul: Slepačia polievka pre učiteľskú dušu. Kniha však poteší nielen učiteľov. Vydalo ju vydavateľstvo Vivit.
    Vo svojej druhej zbierke básní Po splne slnečníc prináša G. Rumánek opäť jasné posolstvo. Jeho poézia čitateľa prvoplánovo neočarúva, ale prináša nové a nečakané obrazy. Básne sú ako oriešky s tajomstvom, ktoré čakajú na rozlúsknutie. Je to zrejme dané autorovým prísnym a nekompromisným pohľadom na svet a život, kontrastujúci s jemnosťou, s akou je schopný opísať prosté čaro prírody. (Týmto prístupom nadväzuje na svoju prvú zbierku Napokon odložím husle.)
    Zbierku vydalo vydavateľstvo Linea Vera a svojou netradičnou formou je určená pre vnímateľa náročného aj na dizajnérsko-grafické prevedenie knihy.
    Prezentácia mala  rodinnú atmosféru, akú možno nájsť v malom meste, ktoré je hrdé na svojich rodákov. Napriek tomu nemožno tvorbu Eleny Márie Rumánkovej a Gustáva Rumánka označiť nálepkou ,,regionálny autor". Ich tvorba je súčasťou našej ,,celoslovenskej“ literárnej tvorby.

-mm-