Jana Pešek, Michal Barnovský
V zovretí normalizácie. Cirkvi na Slovensku 1969–1989
Veda 2004

 Štátna moc a cirkvi na Slovensku 1948–1953 (Veda 1997) 

 Pod kuratelou moci. Cirkvi na Slovensku v rokoch 1953–1970 (Veda 1999)

 

Popoludnie s históriou

Septembrové literárne popoludnie v akademickom librese kníhkupectva Veda sa venovalo histórii. Tentoraz nie až takej vzdialenej, ale obdobiu spred niekoľkých desaťročí. Vydavateľstvo SAV a Historický ústav SAV prezentovali posledný zväzok trilógie o postoji štátnej moci k cirkvám autorov Jana Peška a Michala Barnovského V zovretí normalizácie. Cirkvi na Slovensku 1969–1989 (Veda 2004). Riaditeľ ústavu Valerián Bystrický v úvodnom slove zdôraznil, že historici aj širšia verejnosť dostávajú do rúk výsledky viacročného archívneho výskumu, ktorý sa uskutočnil v rámci výskumného projektu ústavu Slovensko v rokoch 1949–1989.

Autori projektu historici Jan Pešek a Michal Barnovský pripravili prvý ucelený obraz o nastolenej  problematike. Nadviazali tým na dve predošlé spoločné práce – Štátna moc a cirkvi na Slovensku 1948–1953 (Veda 1997) a Pod kuratelou moci. Cirkvi na Slovensku v rokoch 1953–1970 (Veda 1999).

Na literárnom podujatí autori knihy spomínali na peripetie rozsiahleho základného výskumu v štátnych  archívoch v Čechách a na Slovensku, kde sú uložené písomnosti ÚV KSČ a ÚV KSS i orgánov, ktoré prijímali zásadné opatrenia, ako aj sekretariátov pre veci cirkevné MK ČR a SR, MV ČR a SR. Náročný výskum dokumentov (často chýbali inventárne súpisy dokumentov) a ich analýza umožnili autorom predstaviť pohľad na cirkvi zvonka. Ako zhodne konštatovali, v centre ich pozornosti boli otázky cirkevnej politiky  štátu a reakcia cirkví na túto politiku. Zamerali sa predovšetkým na vzťahy štátu a katolíckej cirkvi (rímskej i gréckokatolíckej), dvoch protestantských cirkví a pravoslávnej cirkvi. Svoju pozornosť sústredili len veľké a väčšie cirkvi so širšou základňou veriacich. Vnútornému vývoju v cirkvách sa nevenovali, lebo táto úloha patrí samotným cirkvám.

Účastníci literárneho popoludnia mali možnosť diskutovať s autormi, ktorí odpovedali na celý rad otázok súvisiacich s prieskumom informačných zdrojov i rôznych zaujímavostí  či problémov, ktoré sa vyskytli počas prác nad záverečným dielom trilógie o štátnej moci a cirkvách na Slovensku. Prítomných upozornili, že ich výskum i analýza dokumentov umožňujú základnú orientáciu v problematike a ďalší bádatelia majú  už na čom stavať. Zároveň naznačili možnosti perspektívneho výskumu (cirkevné a regionálne archívy).

 

–lč–