Povedali priatelia...

Naša pani spisovateľka

S Kristou Bendovou sme sa zoznámili v 70. rokoch, keď sa nad našou krajinou vznášal čierny mrak. Mnoho spisovateľov, ktorí nesúhlasili so vstupom cudzích armád na naše územie, dostalo zákaz publikovať. Patrila k nim aj Krista Bendová. Vtedy som požiadala vtedajšieho riaditeľa Mladých liet Ruda Morica o tichý súhlas na spoluprácu s touto jedinečnou, no vtedy inkriminovanou spisovateľkou. Vďaka jeho veľkorysosti sa začala naša niekoľkoročná spolupráca, a môžem povedať, aj priateľstvo. Krista Bendová bola nesmierne empatická, spoločensky angažovaná a ochotná pomôcť každému, komu sa diala krivda. Varovala ma pred možnými dôsledkami z našej spolupráce. Mala obavy, no nie o seba.Často opakovala, že už s písaním skončila, lebo vedela, že nemá nádej, aby jej niečo vyšlo knižne.

Bola som vytrvalá v presviedčaní, že deti čakajú na nové Opice z našej police alebo ďalšie Osmijankove rozprávky, a tak napokon napísala ešte Rozprávky z Dúbravky a prozaické dielo o jej skutočnom psíkovi Šťastný pes. Chodila na besedy s deťmi aj so svojím psíkom Bonou. Bona sedávala v prvej lavici a na Kristíninu výzvu začala vždy „spievať“. Vtedy bola šťastná a šťastné boli aj deti. Možno si tie deti – dnes už rodičia ďalších detí – spomenú na tie nezabudnuteľné besedy, keď ich zabával milovaný psík Kristy Bendovej.

Mária Števková, riaditeľka Vydavateľstva Buvik

 

Osmijankova literárna záhrada

Osmijanko, hlavný hrdina celoslovenského čitateľského projektu Osmijankova literárna záhrada už 20. rok prichádza so svojimi povestnými kapsičkami za deťmi  a vyberá z nich riekanky, povedačky, básničky, rozprávky, ale i povesti či rodinné príbehy. Každoročne oslovuje tisícky detí na Slovensku prostredníctvom rovnomennej celoslovenskej súťaže a putovnej výstavy, ktoré ich pozývajú sadiť semienka čitateľstva. Medzi najvzácnejšie exempláre Osmijankovej záhrady patrí majestátny strom Rozprávkovník Kristy Bendovej, ktorý zoznamuje deti so všetkými „osmičkami“ rozprávok, ktoré pani spisovateľka vo svojom osmičkovom osudovom období napísala.. V súťažnom zošite každoročne figuruje jedna Osmijankova rozprávka. Jej interpretácia a tvorivé úlohy vedú deti k rozvíjaniu jej posolstva. A práve posolstvá, ktoré Krista Bendová vkladala do týchto rozprávok s typickým spoločensky parafrázovaným humorom a grotesknými jazykovými novotvarmi, oslovujú aj dnes nielen deti, ale aj dospelých čitateľov.

Miroslava Biznárová, riaditeľka neziskovej organizácie OSMIJANKO

 

 

Povedali priatelia...

Oslovím ťa s tvojím dovolením – Kristína.

Videli sme sa v živote iba raz pri kurióznej príležitosti, keď sme traja (ešte s Ľubomírom Feldekom) spievali moju pesničku. A ty si mi po niekoľkých minútach našej známosti navrhla, aby som ti tykal. To bolo nečakané. Mal som zrazu pocit, že sa poznáme dlhé roky, a prečo nie. Rozprávkovým postavám sa predsa nevyká – a ty si bola pre mňa, Kristína, rozprávková dáma.

Keď som bol malý, mali sme pivničné kino, ktorému som vymyslel na tvoju i moju počesť názov Osmidanko. A pretože osmička bolo moje rozprávkové číslo, viem, kde si dnes: nie v siedmom, ale v ôsmom nebi.

Dnes sedím v piešťanskom dome spisovateľov, je koniec leta a jedno súkromné rádio vysiela tvoju rozprávku. Tú pesničku si už spolu nespievame. Ani mne ani Feldekovi dnes nie je do spevu. Ostáva to iba na tebe. Zaspievaj ju Osmijankovi a anjelom.

Daniel Hevier

 

Krista Bendová stelesňuje pre mňa hrejivý úsmev, vážny humor a liečivý prameň ľudskej múdrosti. Také isté sú aj postavičky v jej Osmijankovi, medzi ktorými každý čitateľ nájde sám seba, či aspoň svoju túžbu byť veselým, zábavným a duchaplným. Predovšetkým však pocíti pohodu, zažije radosť z čítania, radosť zo života.

Som šťastný, že sme boli s Kristínkou priatelia, že sme si dobre rozumeli.

V istom zmysle sme sa dokonca dostali aj do príbuzenského vzťahu. 

Keď sme na spoločnej besede na Základnej škole vo Veči pri Šali krstili opicu, čo jej venovali deti na pamiatku, pasovala ma za krstného otca.

To je celá ona!

Ján Navrátil

 

Krista Bendová a Sveťo Mydlo sú živým dôkazom, že talent a charakter môžu byť dvojčatá. A preto sa tak rád vraciam k ich čarovným knižkám.

Tomáš Janovic

 

 

Slovenská národná banka vydala k autorkinmu výročiu striebornú zberateľskú euromincu. Na lícnej strane mince sú zobrazené tri opice na polici s knihami – čitateľný odkaz na autorkino najznámejšie dielo – Opice z našej police. Autorom tejto kompozície je medailér Karol Ličko. Rubovú stranu s portrétom Kristy Bendovej a detailom jej knihy Bola raz jedna trieda navrhol sochár, rytec a medailér Štefan Novotný.

 

Slovenská pošta vydala k autorkinmu výročiu poštovú známku s jej portrétom „nakresleným“ kriedou Miška Mušku, Ďurka Hrušku a Šaňka Šušku na školskú tabuľu. Autorkou výtvarného návrhu známky je Mgr. art Natália Ložeková.