Poznáme finalistov súťaže Martinus Cena Fantázie 2021

19. ročník najprestížnejšej žánrovej poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2021 priniesol hneď niekoľko zmien, okrem iného pribudlo editorské predkolo. Súťažiaci však mohli aj tento rok posielať svoje texty v žánroch fantasy, sci-fi a horor. A my už vieme, kto sa prebojoval do finálovej pätice.

Ako po iné roky, aj teraz si odborná porota postupne prečítala prihlásené poviedky. Novinkou bolo editorské predkolo, vďaka ktorému porotcovia nemuseli čítať úplne všetky. Niekomu by sa mohlo zdať, že boli editorky priveľmi prísne, cieľom však bolo odbremeniť porotcov a to sa aspoň čiastočne podarilo. Hoci podľa porotkyne Oľgy Kralovičovej mohli byť zrejme aj prísnejšie: „Asi 80 % autorov by prepadlo z pravopisu.“

Následne naši porotcovia Oľga Kralovičová, Dominika Madro, Daniel Szoó, Zdeno Mikláš a Lukáš Frlajs udelili body a magická tabuľka s ich hodnotením určila poradie zúčastnených autorov. Moment, na ktorý všetci súťažiaci netrpezlivo čakajú, je práve ohlásenie finalistov. Z finálovej pätice autorov sa bude vyberať absolútny víťaz 19.  ročníka Martinus Ceny Fantázie 2021. Nasledujúce hlasovanie už nebude mať v rukách odborná porota.