POZNÁME VÍŤAZA

Laureátom ceny Anasoft litera 2008 sa stal Milan Zelinka. Porota ocenila jeho knihu Teta Anula, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Slávnostné vyhlásenie víťaza bolo aj otvorením štvordňového literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa skončil v nedeľu 5. októbra.

Hneď v pondelok už tradične básne v autobusoch a trolejbusoch priviezli do Žiliny jesenný festival známy autentickými besedami na obľúbených osvedčených miestach i v školách, koncertmi, divadlami, hip-hopovo-literárnymi úderkami, netradičnými výtvarnými happeningmi. Tento rok sa dokonca udeje aj jedna svetová premiéra - dokumentárneho filmu Mareka Šulíka Cesta Magdalény Robinsonovej. Medzi účinkujúcimi sú takí spisovateľskí majstri, ako Ludvík Vaculík, Dušan Mitana a Dušan Dušek, básnici skupiny Osamelí bežci, teológ a filozof Juraj Bohyník, prvá dáma slovenského divadla Emília Vášáryová a mnohí iní. Okrem klasických besied festival ponúka mnoho neformálnych podujatí - spisovateľov a básnikov môžete sledovať aj ako predavačov za pultom kníhkupectva, a nielen ich. Zapredáva si aj František Mikloško, ktorý na festivale vystúpi spolu so Štefanom Hríbom. Bude sa spomínať i na rok 1968 a na to, ako sa za jeho čerstvým vzduchom v literatúre u nás zabuchli dvere. Žilinský literárny festival potrvá do 12. októbra.

V utorok sa začal aj Medzinárodný festival poézie Ars Poetica v Bratislave, potrvá takisto až do nedele a predstaví poéziu 30 autorov z 15 krajín sveta. Núka sa jedinečná príležitosť nechať oddychovať televízor, prípadne zobrať kamarátov z krčmy a zmeniť lokál. Pozrieť si dobré umenie a možno aj podebatovať si o ňom s jeho tvorcami či znalcami.

-bi-