Vydavateľstvo Regent v septembri vstúpilo už do 19. roku svojej existencie a na konte má množstvo titulov pre dospelých i detských čitateľov. Viac o nich hovorí Stanislav Bebjak.

Ťažiskom našej edičnej činnosti je beletria venovaná deťom, spomeniem napríklad knihy Hany Zelinovej Rozprávková studnička, Libuše Friedovej Rozprávky s podkovičkami či Kapitán Budzogáň Jána Navrátila, mladých čitateľov oslovila aj sci-fi próza Signály ľadového sveta od Jozefa Žarnaya. Čitateľsky úspešné sú aj tituly poézie pre deti, napríklad od Pavla Štefánika, Jána Navrátila či Borisa Droppu. Za viacero publikácií z krásnej alebo odbornej literatúry sme získali aj rôzne ocenenia, naposledy to bola kniha Pauly Sabolovej Priame lety do neba, ktorá dostala prémiu Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú tvorbu za rok 2013.

Regent však reprezentuje aj edičná činnosť detských časopisov. Začínali sme s časopismi Super Ohník a Bobík, s ktorými sme zrealizovali mnoho zaujímavých podujatí. Dnes vydávame dva detské časopisy: Lienka, ktorý je určený škôlkarom, prvákom a druhákom, a literárno-zábavný dvojmesačník ZIPS pre žiakov 3. – 5. ročníka, jediný svojho druhu a zamerania na Slovensku.

Malému vydavateľstvu sa dnes pomerne ťažko žije, najmä keď reklama a sponzori sú v nedohľadne. Inzerciu je priam nemožné získať bez známostí. Predaj kníh slovenských autorov a slovenskými knižnými distribútormi je viac než smutný. Stačí si len spomenúť na nedávne kauzy spojené s knižnými distribútormi.

Pokiaľ ide o samotný predaj kníh a záujem verejnosti o slovenských autorov, je len príznačné, že v médiách nájdete takmer denne reklamu, relácie, správy o tom, že treba jesť slovenské potraviny od slovenských výrobcov (ešte sú takí?), ktorí dostávajú dotácie aj z domácich zdrojov, aj z EÚ. No takmer nikde vám neodporučia, aby ste si všímali knižnú produkciu slovenských autorov. Nuž, tak je to s tým naším Slovenskom...

Slovenské knižné vydavateľstvá to nemajú ľahké a tak to bude fungovať ešte dlho. Hoci s neradostnou víziou, no predsa sa i vydavateľstvo Regent púšťa do ďalšej edičnej činnosti s nádejou, že prežije aj dvadsiate výročie svojej existencie...