Predpoklady na politickú kariéru

Vo štvrtok 30. augusta sa uskutoční prezentácia recesistickej knihy Jozefa Banáša  Idioti v politike. Pre prípadných záujemcov o vstup do politiky sme vybrali krátku ukážku.

Aj keď nie som presvedčený, že povolanie je najlepší prívlastok pre politiku, označenie práca sa mi pozdáva menej. Nepasuje mi ani označenie robota. Neviem si predstaviť politika, ktorý po celodennom sedení v parlamente večer pred televízorom stiahne päť pív so slovami: „Dnes som sa narobil ako kôň.“ Presnejšie sa mi zdá byť slovo profesia. Profesionál je človek, ktorý je schopný za peniaze vykonať čokoľvek.

Predpokladov pre úspešnú politickú kariéru je mnoho. Narodíte sa ako dieťa kráľa, cisára, emíra či iného monarchu, ako náčelníka generálneho štábu vybranej africkej krajiny rozstrieľate vládu predchádzajúcu, alebo si vás  adoptuje doživotný diktátor. V našich podmienkach sa môžete k moci dostať tak, že ju nájdete na zemi, alebo tým, že dodržíte rady uvedené v nasledujúcich kapitolách.

Podľa mojich pozorovaní počas študijného politického pobytu som nadobudol dojem, že podstatným predpokladom úspešnej politickej kariéry je vlažný vzťah k práci. Nadobudnúť vlažný vzťah k práci nie je jednoduché. Usilovným tréningom sa však dá nadobudnúť, podobne ako sa dá nadobudnúť horúci vzťah k práci. Vynikajúce predpoklady mať vlažný vzťah k práci budete mať:

– ak sa narodíte s oboma rukami ľavými,

– ak sa narodíte ako dieťa dediča trónu,

– ak vám sudičky dajú do kolísky lopatu,

-  ak vám sudičky dajú do kolísky fľašu borovičky,

-  ak vám ju matka bude počas dojčenia prikladať namiesto prsníka,

– ak budete celé detstvo zdraviť „Práci česť!“

– ak budete denne osem až dvanásť hodín pozerať televízor,

– ak presedíte denne osem až dvanásť hodín v krčme,

– ak strávite mladosť v nápravno-výchovnom zariadení,

– ak ste v časoch reálneho socializmu boli robotníkom,

– ak ste v minulom živote boli kosákom a kladivom,

Nenechajte sa pomýliť, keď sa vám pri pomyslení na prácu začnú vyhadzovať vyrážky. Okamih, odkedy je váš vzťah k práci definitívne a neodvolateľne vlažný až negatívny, nastáva vtedy, keď sa dostanete do štádia, v ktorom sa pri púhom pomyslení na prácu začnete pomočovať. Maďarskí urológovia tento stav poznajú ako „ora urinalis.“ Každý odborník vám povie, že je to ideálny okamih na vstup do politiky. Literatúra pozná prípady adeptov politiky, ktorí majú väčší strach z práce ako zo smrti.