Predstavujeme tohtoročných vyšehradských štipendistov

Jarná časť Vyšehradského literárneho štipendia sa začala síce s oneskorením, ale o to intenzívnejšie. Maďarským štipendistom je tentokrát Gábor Mezei, ktorého profil vám prinášame nižšie. Ak by ste si chceli vychutnať literatúru krajín "vé štvorky", príďte o dva týždne do históriou dýchajúceho Rómerovho domu. Štipendisti sa tu predstavia 25. augusta od 17:30. Podujatie nájdete aj na Facebooku.

 

Gábor Mezei (1982)

Básnik, vedecký pracovník na katedre komparatívnej literatúry a kultúrnych štúdií na Univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti, redaktor kultúrneho periodika Műút. Vydal dve knihy poézie, függelék. [appendix.] v roku 2012 a natúr öntvény [surová zliatina] v roku 2016, na štipendiu v Bratislave dokončuje tretiu zbierku. Jeho poézia bola preložená do češtiny a nemčiny. Medzi hlavné oblasti jeho záujmu patrí maďarská literatúra 20. a 21. storočia, koncepty písania a biopoetika. Na tieto témy napísal niekoľko článkov, jeho prvá monografia vyšla v roku 2016.

 

Vyšehradské literárne štipendium je určené autorom alebo prekladateľom aspoň jednej tlačenej publikácie, esejistom, literárnym kritikom, literárnym publicistom a novinárom s najmenej tromi príspevkami uverejnenými v relevantnom médiu. Viac o ňom sa dozviete na tomto odkaze.