Prekvapenie to nie je, ale taký výsledok nikto nečakal

Peter Darovec

literárny kritik a historik, VŠ pedagóg

Zaujímať nejaké stanovisko k čitateľskej ankete je vždy trochu čudná činnosť – veď v zásade sa dajú výsledky takejto ankety len vziať na vedomie, prípadne by sa ešte dali nejako socioliterárne interpretovať. Ale polemizovať s nimi či dokonca s nimi priamo nesúhlasiť? Bolo by to jednak hlúpe a pyšné, najmä však popierajúce zmysel takejto ankety, ktorá asi nemá povedať, ktorá kniha je najlepšia, ale skôr aký žáner dnes väčšinovo čitatelia vyhľadávajú, prípadne čo ich dokáže osloviť natoľko, že sú ochotní za to zahlasovať.

Z tohto hľadiska je zrejmé, že čitatelia dokonca aj z takého výberu, ktorí mali k dispozícii, preferujú non-fiction literatúru pred klasickou beletriou, a zároveň v rámci jedného žánru i jednej témy preferujú tú knihu, ktorá sa k nim aj mediálne-marketingovo dostala bližšie (prvé miesto pre knihu Fašizmus, predposledné miesto pre knihu Klérofašisti). Iste by sa dalo v týchto postrehoch pokračovať, ale treba byť aj opatrnými – počet hlasujúcich nie je zasa taký vysoký, aby bol celkom relevantný. Ľahko je preto možné, že výsledky ovplyvnila skupina nadšencov či priateľov konkrétneho autora či vydavateľa. Ale napokon, aj to by čosi vypovedalo o súčasnej slovenskej literatúre.

 

Igor Hochel

básnik, prekladateľ, literárny vedec, VŠ pedagóg

Hlasy čitateľov potvrdili trend, ktorý už možno označiť za dlhodobý, a tým je skutočnosť, že veľkému záujmu sa teší literatúra faktu či vecná literatúra. Dielo Jakuba Drábika Fašizmus je pozoruhodný a dôležitý titul, ak sa stal knihou roka, vôbec ma to neznepokojuje. Výsledky v kategórii Debut roka naznačujú, že ankety sa zúčastnili čitateľky a čitatelia mladších vekových kategórií, ktorí majú deti. Predpokladám, že hlasy odovzdávali pre knihu Jeleňatý a Kravatý Evy Urbanovej aj na základe reakcií svojich ratolestí. Takže v tomto prípade ma teší, že deťom čítajú alebo čítajú s nimi.

To, čo ma neteší, ale ani neprekvapuje, je fakt, že poézia je stále priďaleko na okraji záujmu.

Moje osobné hlasovanie by dopadlo trocha inak, avšak platí staré, osvedčené pravidlo: Hlas ľudu – hlas boží.  

 

Ivana Hostová

literárna vedkyňa, VŠ pedagogička, umelecká prekladateľka

Výsledky ankety sú pre mňa aj prekvapivé, aj neprekvapivé – totiž na jednej strane som ako človek zaoberajúci sa literatúrou dúfala, že cenu získa umelecká próza alebo zbierka poézie. Na druhej strane však je v situácii, v ktorej sa slovenská spoločnosť nachádza, celkom pochopiteľné, že ocenenie sa dostalo publikácii, ktorá prispieva k všeobecnému vzdelaniu v oblasti s priamym dosahom na podobu a formovanie sveta, v ktorom žijeme. V kategórii Debut roka zas tiež nemôže šokovať, že uspela pekne urobená kniha určená deťom Jeleňatý a Kravatý Evy Urbanovej – jednak je to segment knižného trhu, ktorý je veľmi živý, jednak kvalitných pôvodných titulov v tomto literárnom subsystéme u nás nikdy nie je dosť.

 

Lenka Macsaliová

redaktorka časopisu KR, literárna kritička

To, že kniha Fašizmus od Jakuba Drábika vyhrala v čitateľskej ankete Kniha roka 2019, už ani nie je prekvapením. Napriek tomu, že ide o odbornú a pomerne rozsiahlu publikáciu, je jej úspech prirodzený. Môže za to nielen fakt, že vyšla v čase tesne pred parlamentnými voľbami, ale aj to, že bola masívne reflektovaná (okrem tradične tlačeného média) na platforme sociálnych sietí, populárnych podcastov (Lužifčák, SABO SEBOU) či na YouTube (Dejepis Inak). Čo však istotne milo prekvapilo bolo v kategórii Debut roka víťazstvo literatúry pre deti v podobe knihy Jeleňatý a Kravatý od Evy Urbanovej. Ukázalo sa, že práve literatúra pre najmenších má v súčasnosti ohromnú čitateľskú základňu.

 

Gabriela Magová

umelecká prekladateľka, publicistka

Je to len anketa, malá anketa, ale ankety sú predsa vždy užitočné, lebo upriamujú pozornosť na diela, ktoré majú potenciál čímsi vyniknúť nad ostatnými. Navyše táto je zaujímavá tým, že sa v nej vyjadrujú čitatelia (nejde teda o odborný názor ani o obchodný úspech) a nominované sú tituly bez rozdelenia na žánrové kategórie. V mojich očiach je tohtoročný výsledok hlasovania výborný, teším sa, že cenu získala odborná/vedecká práca Jakuba Drábika Fašizmus – myslím, že túto knihu aj tak nikdy nebudeme vedieť dostatočne oceniť, ale rada by som sa mýlila –, a potešiteľná je aj cena za debut roka pre netriviálnu knižku pre deti (alebo pre detsko-dospelú čitateľskú dvojicu) Jeleňatý a Kravatý  od Evy Urbanovej. Všetkým oceneným blahoželám!

 

Radoslav Passia

literárny vedec, kritik. publicista

Na Knihe roka 2019 ma potešil slušný počet hlasujúcich, je to dôležité pre relevanciu ocenenia, bude na čom (či skôr na kom) stavať aj v budúcich ročníkoch tejto čitateľskej ankety. V nominačnom zbore sme sa pokúsili pripraviť pestrú žánrovú a druhovú zostavu kníh a táto pestrosť sa udržala aj po hlasovaní čitateliek a čitateľov Knižnej revue. Asi nie je prekvapením, že nakoniec najviac bodovali tituly z oblastí, ktoré majú stabilne väčší čitateľský okruh, ale je dobre, že sa nestratila ani beletria. Pozitívne je aj to, že na schodíkoch víťazov v oboch kategóriách stoja knižky šiestich rôznych vydavateľstiev. Blahoželám víťazovi Jakubovi Drábikovi, ktorý zberá jednu cenu za druhou a teší sa aj veľkej mediálnej pozornosti, a víťazke kategórie debutov Eve Urbanovej, ktorej kniha zaujme nielen slovom, ale aj graficko-výtvarným stvárnením Radky Čabrádi Tvrdoňovej.

 

Jaroslav Šrank

literárny vedec, VŠ pedagóg

Výsledky ankety sú jednou z dobrých správ týchto, ako sa zdá, krušných čias. Slováci aj so Slovenkami sa zaujímajú o dejiny, svoje vlastné i tých iných, o časy a miesta, kde sa lámu svety, a tiež o budúcnosť svojich detí. V skladbe úspešných titulov ma zaujala kombinácia: temne obyčajné motivácie aj prax zla (nielen v historických a reportážnych tituloch, ale aj v úspešnej beletrii z okrajových svetov), k tomu zmysel pre iróniu i sebaodstup (u Sabuchovej) a absurdita v oslobodzujúcej modalite (Urbanová). Rešpekt voči faktom, pozornosť voči inakosti a odvaha k imaginácii sa nám zídu nielen v blízkom horizonte.

 

Dušan Taragel

redaktor KR, publicista, prozaik

Bezmála 350 ľudí si našlo čas a poslali svoj hlas do ankety LIC o cenu Kniha roka 2019. Niekomu by sa to mohlo zdať málo, ale práve oni sú exkluzívnou vzorkou čitateľov, ktorí nielen čítajú, ale aj pozorne sledujú, čo vychádza a majú svoj názor na prečítané. Ich výber naznačuje trend, ktorý vydavatelia už zrejme zaregistrovali: čitateľov dnes zaujíma kvalitná literatúra faktu a nápaditá literatúra pre deti. Kniha Jakuba Drábika Fašizmus prišla v pravý čas, aby zaplnila prázdne miesto, ale je aj mimoriadne dobre napísaná, Jeleňatý a Kravatý od Evy Urbanovej (a ilustrátorky Radky Čabrádi Tvrdoňovej) je kreatívna, vtipná a pobaví nielen deti, ale aj rodičov. Vyhrali knihy, ktoré nikoho nekopírujú, sú originálne a vďaka tomu aj odlišné od podobnej produkcie. Ja sám som tipoval na víťazov iné knihy, ale som vďačný, že dvestopäťdesiatpäť účastníkov našej ankety prejavilo svoj vlastný vkus a z výborných kníh vybrali tie najlepšie.