Prešov číta rád

Do Prešova v septembri zavítali majstri slova, ilustrátori, hudobníci, moderátori, redaktori. Trojdňový knižničný festival Prešov číta rád pripravila Knižnica Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove už štvrtý raz. Na desiatich miestach sa uskutočnilo 24 podujatí, na ktorých sa predstavilo 26 autorov. V programe Spisovatelia naživo sa napríklad prozaik Peter Holka stretol so študentmi prešovskej strojníckej priemyslovky. Reč sa zvrtla aj na proces tvorby. Ako povedal autor, v čase, keď spisovateľ vstupuje do tvorivého prúdu, zabúda na všetky teoretické pravidlá. Tvorba je spätá so životom a človek musí predovšetkým žiť.

Na prešovskom námestí sa so svojou tvorbou predstavil aj známy český spisovateľ  Michal Viewegh. Autogramiády, literárne večery, poetické dielne, prezentácie kníh – to boli tie akcie IV. knižničného festivalu Prešov číta rád, ktoré priťahovali návštevníkov–čitateľov. V Čitariáde sa predstavili – Michal Viewegh, Jozef Banáš, Roman Brat, Peter Holka, Miro Regitko, Ivona Březinová, Petra Braunová, Ján Lenčo, Toňa Revajová, Edita Sipeky, Adela Banášová. Matej Sajfa Cifra, Dado Nagy, Denisa Fulmeková, Radoslav Tomáš, Braňo Jobus.

 Pódium na pešej zóne v Prešove patrilo aj Jozefovi Banášovi, ktorý tu prezentoval svoju najnovšiu knihu Zóna nadšenia. Životné osudy autora, ale aj literárnych postáv jeho novej knihy sú späté s týmto mestom.

IV. ročník knižničného festivalu Prešov číta rád potvrdil, že knihy pretrvajú a ako „koráby duše“ ponesú svoj drahocenný náklad od pokolenia k pokoleniu.

-ij-