V priestoroch jedného z kníhkupectiev v centre mesta sa udomácnil literárny fenomén pod názvom Literárny štvrtok. Vďaka názvu nie je také ťažké uhádnuť, čo a kedy sa v týchto priestoroch koná. Ale pre istotu to poviem – je to beseda o literatúre, prevažne pôvodnej slovenskej tvorbe, vždy vo štvrtok o 17.00. Každý druhý štvrtok v mesiaci pripadne táto milá povinnosť Jaroslavovi Rezníkovi staršiemu – sprievodcovi slovenskou literatúrou. Okrem všeobecného názvu literárny štvrtok Jaroslav Rezník, scenárista, dramaturg, režisér a moderátor v jednej osobe, pomenoval stretnutia so svojimi hosťami tiež názvom Túry do slovenskej literatúry (podobnosť s názvom jeho knihy nie je vôbec náhodná, pozn. autora). Preto ten prívlastok sprievodca.

Naposledy sa vybral na túru so známym slovenským spisovateľom a publicistom Lacom Zrubcom (na snímke Petra Procházku vpravo) a jeho novou knihou Žofia Bosniaková. Autor sa v nej podrobne a na vysokej úrovni zaoberá životom veľmi zaujímavej postavy slovenských dejín a jeho rodáčky Žofie Bosniakovej. Debata obsiahla aj tému vyhlásenia Žofie Bosniakovej za svätú. Autor, ako aj niektorí, problematiky znalí hostia, priblížili návštevníkom celú kauzu, ktorá okolo svätorečenia postupne vznikala. Súčasťou besedy bol aj takzvaný krst knihy. Knihu nepokrstil majster Ladislav Ťažký. Ako sám povedal: „...krstia sa len ľudia, a preto ja túto knihu radšej posielam do priazne čitateľov...“.

Sprievodným elementom pri tomto akte, nech už ho nazveme akokoľvek, bola nie voda, ale vraj veľmi dobrá Slivovica- Zrubcovica.

-pb-