Prezentácia vyšehradských štipendistov

V bratislavskom Klube umelcov sa 20. novembra konala jesenná literárna prehliadka účastníkov Vyšehradského literárneho štipendia. Svojou tvorbou sa predstavili dve spisovateľky, básnik a publicistka.

Ako prvá vystúpila slovenská štipendistka Eva Andrejčáková, ktorá pochádza z dvojjazyčného, maďarsko-slovenského prostredia a vo svojom projekte sa venuje otázkam menšín na Slovensku, najmä tomu, ako sa deti z menšinových komunít učia slovenčinu, nakoľko im je slovenské prostredie otvorené a ako slovenský priestor vníma menšinové spoločenstvo. Na základe týchto postrehov vzniká jej text. Zatiaľ je v úvodnej fáze, avšak čím hlbšie sa do témy dostáva, čím viac ľudí oslovuje, tým viac zisťuje, že táto téma je veľmi široká a súvisí s celým školským systémom.

Tvorba českého spisovateľa, redaktora a vydavateľa, autora piatich básnických zbierok Jana Těsnohlídka vychádza zo života. Jeho novovznikajúci prozaický text (novela) súvisí s Bratislavou minulých rokov, ktorú autor ako 18-ročný navštívil po prvýkrát. Mix zaznamenaných zážitkov z cestovania stopom až do Krakova bude mať autobiografický charakter. Autor o sebe tvrdí, že si v poézii ani próze nevie vymýšľať a autenticita príbehov má preňho oveľa väčšiu hodnotu ako fikcia.

Orsolya Karafiáth z Maďarska, spisovateľka, poetka, autorka hudobných textov, performerka a žurnalistka nadviazala na Jana Těsnohlídka slovami, že jej písanie je tiež založené na prežitej alebo sprostredkovanej skúsenosti. Vo svojej literárnej tvorbe rieši témy fyzických, duševných aj duchovných závislostí. Momentálne píše tretiu časť trilógie, v ktorej hovorí o duševnej korupcii, o téme závislosti na človeku. Jedna z literárnych hrdiniek zobrazuje autorku, ktorá sa vo svojom živote dostala do zvláštnych hier, v ktorých sa vzdala duševnej slobody pre to, aby ju niekto uznával.

Weronika Gogola z Poľska v súčasnosti pracuje na reportážnej autobiografickej knihe o Slovensku. Kniha vyjde v prestížnom vydavateľstve Czarne v Poľsku. W. Gogola je typom, ktorý sa rád drží reality. Uvedomovala si, že v Poľsku je veľmi veľa kníh o Česku, ale Poliaci málo vedia o Slovensku. Preto sa rozhodla napísať knihu o Slovákoch pre ľudí, ktorí o nás nič nevedia, a ukázať, ako sa rodí a existuje národ v úplne iných podmienkach než v Poľsku.

Vydarené podujatie moderovala Eva Tomkuliaková a ukážky z pripravovaných diel čítala herečka Lýdia Petrusová Ondrušová.