Príbehové leto v Letnej čitárni v Medickej záhrade

Letná čitáreň v Medickej záhrade bude opäť plná príbehov.

13. júna 2022 o 17.00 ju otvoríme Radostnou správou Petra Gärtnera, autora tohto rovnomenného komiksového príbehu o legendárnej dvojici Lasica a Satinský. Autor nám prezradí príbeh stojaci na pozadí vzniku knihy. Rozprávanie obohatí hudobné vystúpenie Petra Lipu staršieho a mladšieho.

Letná čitáreň bude otvorená pre všetkých obyvateľov i návštevníkov Bratislavy od 13. 6. do 31. 8. 2022, v pracovné dni od 10.00 do 18.00 a v sobotu od 10.00 do 14.00. V ponuke letnej čitárne nájdete takmer 50 titulov nielen slovenských, ale i cudzojazyčných novín a časopisov. Spomedzi nich by sme radi upriamili vašu pozornosť napríklad na magazín Dymák, určený pre včelárov, ale aj ostatných milovníkov prírody alebo si môžete zalistovať v Hmote, kde nájdete tvorbu mladých, knihomoli si na svoje prídu v Knižnej RevueFlashArt, Jazdec či Vlna vás vtiahnu do sveta aktuálneho umenia a kultúry. Ak by vám to bolo málo, doplniť ich môžete kriticko-kultúrnymi mesačníkmi Kapitál a Advojka a pre vesmírne záležitosti na vás čakajú stránky časopisu Kozmos. K dispozícii je aj bezplatné požičiavanie kníh v Staromestskom knižnom kolotoči, počas ktorého  budeme knižky pravidelne vkladať do knižného domčeka. 

V spolupráci so združením Milujem knihy/Amo libris pripravujeme bohatý kultúrny program pre všetky vekové kategórie. Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na divadelné predstavenia, ktoré vznikli na motívy rozprávkových kníh, workshopy s výtvarníkmi, koncertné vystúpenie skupiny Pánko, tvorivé dielničky s Rodinným centrom Prešporkovo, či burzu knižiek a hračiek alebo premietanie animákov. Dospelí návštevníci sa počas cyklu Čítanie v tráve stretnú so slovenskými autormi – Soňou Bulbeck, Marekom Hudecom, laureátkou na cenu Anasoft litera 2022 Janou Micenkovou, či s tvorcami generatívnej poézie Zuzanou Husárovou a Ľubomírom Panákom. Počas hudobno-poetického pásma s pesničkárkou Evou Golovkovou a hercom Jánom Gallovičom si pripomenieme tvorbu legendárneho a nadčasového poeta Miroslava Válka. Pre milovníkov starej Bratislavy a jej histórie je určený cyklus Rozprávanie o Bratislave. S Jurajom Hradským, Adalbertom Hackenbergerom a Viliamom Stockmannom si zaspomíname na legendárnu kaviareň Štefánka, Vladimír Tomčík nám pripomenie chute starej Bratislavy a Zsolt Lehel genius loci Medickej záhrady.

Staré mamy a otcov s vnúčikmi, ale i susedov, pozývame na medzigeneračný festival pre rodiny SPOLU a NAPLNO, ktorý pripravujeme s Kreatívnym Klubom Luna. Neostaneme však iba v Bratislave, prostredníctvom cestovateľských príbehov Veroniky Kapcovej a Anny Zajacovej, vycestujeme do Južnej Ameriky a Kostariky.

Trápi Vašich seniorov mobil? Tak práve pre nich sú určené obľúbené konzultácie k práci s mobilom, ktoré povedie lektor Milan Regec. Nebudú chýbať ani obľúbené SWAPy kníh v spolupráci so združením Kupodivu a prednášky venované ľudovej kultúre. Novinkou tohto leta bude stand-upová comedy show v podaní Michaela Szatmaryho a Milana Docenta Sedliaka a prednášky pre seniorov venované bezpečnosti. Ukrajinskí návštevníci si môžu precvičiť slovenčinu na jazykových konverzáciách. Bude toho jednoducho mnoho. Pripravujeme totiž viac ako 50 podujatí. Čaká na vás príjemný relax v tieni stromov a rôznorodý kultúrny program, nad ktorým prevzala záštitu starostka Starého Mesta, Zuzana Aufrichtová.

Viac o programe sa dozviete na tomto odkaze!

 

Letná čitáreň je umiestnená pri východnej bráne (vchod z Poľnej ulice). Služby sú bezplatné a vstup na podujatia je voľný. 

 

Tešíme sa na Vás!

  • Príbehové leto v Letnej čitárni v Medickej záhrade - 0
  • Príbehové leto v Letnej čitárni v Medickej záhrade - 1
  • Príbehové leto v Letnej čitárni v Medickej záhrade - 2
  • Príbehové leto v Letnej čitárni v Medickej záhrade - 3