Projekt vracia čítanie do rodín
V sobotu sa konal slávny košický maratón... Hoci nie som veľká bežkyňa, obdivujem každého, kto sa podujme na nejaké bežecké preteky. Zúčastnila som sa však čohosi, čo sa pokojne tiež dá nazvať maratónom, a to festivalu Číta celá rodina!
 
Hlavný usporiadateľ, Knižnica pre mládež mesta Košice, počas tohto „literárneho maratónu“ už osem rokov každoročne ponúka množstvo zábavných podujatí a privíta zaujímavé osobnosti. Sú nimi tvorcovia súčasnej detskej literatúry a propagátori čítania.

Tento rok som bola jednou z nich a skoro som omdlela od prekvapenia aj ako knihovníčka, na čo všetko sa organizátori podujali, čo pre decká aj rodičov pripravili a ako dojemne sa o nás v Košiciach všetci starali.

Program festivalu zahŕňa nielen autorské besedy na školách (čo škola, to spisovateľ alebo spisovateľka!), veselé čítania (na mojej škole deťom čítala pani policajtka!), burzu kníh a množstvo spoločenských zábavno-náučných hier (v sobotu som v knižnici v rámci podujatia ZOO v knižnici stretla a pohladkala živého hada!). O jeho spestrenie sa každoročne postará aj prítomnosť rodinných príslušníkov organizátorov, ktorí na veľkú radosť prítomných spisovateľov a knihovníčok v jednej osobe veľmi radi poodhalia aj vtipné momenty z príprav podujatia... Áno, dievčence, aj moje deti a manžel so mnou pripravujú a prežívajú všetky naše knihovnícke akcie... Aj my čítame celá rodina!

Na podujatí je najkrajšie to, ako podčiarkuje dôležitosť rodiny a rodinného zázemia pre správny vývin detskej osobnosti, podčiarkuje Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice: „Projekt Číta celá rodina organizujeme s cieľom vrátiť čítanie do rodín. Cestou týchto podporných programov sa nám úspešne darí prilákať do knižnice celé rodiny a z dlhoročných skúseností môžem povedať, že ich spoločný kladný vzťah ku knihám sa neskôr odzrkadľuje aj upevnením samotných vzťahov medzi deťmi a ich rodičmi. Počas tohto festivalu sa snažíme čítať úplne všade, na pôde našich pobočiek, v kultúrnych strediskách, na školách, ale aj v parku či v detskej nemocnici.“

A že sa im to darí, môžem potvrdiť. Atmosféru na festivale vytvára jeho organizátor a košická knižnica je pojem nielen v Košiciach a na školách a medzi deckami, ale aj medzi nami spisovateľmi. Spisovateľ, ale aj knihovníčka ako ja, má v Košiciach dojem, že ide dobre, že knižky sa stále čítajú a je o ne záujem.

Sama píšem skôr pre dospelých, pre atmosféru medzi deckami som však dostala chuť trochu zabrúsiť smerom k deťom! Ďakujeme, Iveta!
 
Veronika Šikulová