Prvá monografia o Pišťankovi už oficiálne medzi čitateľmi

Posledný júnový deň patril na nádvorí bratislavského Zichyho paláca uvítaniu monografie spisovateľskej legendy deväťdesiatych rokov – On, Pišťanek.

Na besede sa zúčastnil autor monografie Peter Darovec, ilustrátor a autor komiksov Jozef Gertli Danglár, spisovateľ a Pišťankov dlhoročný priateľ a spoluautor niekoľkých diel Dušan Taragel. Moderovania sa zhostil literárny vedec Radoslav Passia. Kniha On, Pišťanek (LIC, 2020) vychádza ako prvá publikácia edície Hľadanie súčasnosti, ktorá má ambíciu mapovať prácu súčasných autorov. Nápad na napísanie monografie zvažoval Peter Darovec už dlhé roky, ale konečný impulz prišiel od literárnej vedkyne Ivany Taranenkovej.

Na monografii sa autorsky podieľal aj Dušan Taragel, ktorý pomohol zostaviť chronológiu Pišťankovho života a dodal fotografický materiál. O ilustrácie sa postaral Danglár. Čitatelia v tejto publikácii nájdu nielen jeho staršie diela, ale aj nové ilustrácie. Hostia sa zhodli na tom, že vďaka nim vyzerá monografia „pripekne“ a budí dojem, že ide skôr o životopisnú publikáciu, hoci v skutočnosti je to čistá literárna veda. „Nemusia všetky literárno-vedné knihy vyzerať zle,“ skonštatoval Danglár so smiechom. On, Pišťanek je zaujímavý „úkaz“ na poli slovenskej literárnej vedy. „Nie je to ťažká literárna veda, ide o publikáciu, ktorá je prístupná pre širšiu verejnosť,“ poznamenal Passia na začiatku diskusie.

Podľa slov Petra Darovca veľký záujem o Pišťanka prejavujú aj zahraniční slovakisti. V Londýne sa mnohí z nich vyjadrili, že by radi prišli na konferenciu osobitne venovanú životu a tvorbe Petra Pišťanka. Táto konferencia sa naozaj mala uskutočniť na pôde SAV, ale pre covid-19 ju presunuli až na budúci rok. Počas predstavenia novej publikácie sa hostia podelili o príhody s Pišťankom. Danglár ho opísal ako perfekcionistu. Taragel si zaspomínal na časy, keď spolu písali poviedkovú zbierku Sekerou a nožom a komiks Roger Krowiak, ktorý ilustroval, ako inak, Danglár.

Hostia sa ku koncu diskusie zhodli na tom, že Pišťankov vplyv je neodškriepiteľný. Či už z pohľadu literárno-umeleckého alebo literárnokritického. „O Pišťankovi doteraz nevyšla žiadna kniha, ale veľa ľudí o ňom napísalo zaujímavé texty... Bol to inšpiratívny autor pre mnohých literárnych vedcov a kritikov, ale aj pre publicistov,“ uzavrel Darovec.

 

Radoslav Passia, Peter Darovec, Dušan Taragel, Danglár. Foto Soňa Uriková