Prvou štipendistkou Slovenského literárneho centra je Alena Sabuchová

Slovenské literárne centrum (SLC) s podporou Nadácie Tatra banky na konci minulého roka po prvýkrát ponúklo mladým slovenským autorom a autorkám možnosť zúčastniť sa ročného štipendijného programu. Štipendistkou na rok 2023 sa stala spisovateľka Alena Sabuchová.

Záujem o štipendijný program prejavilo 19 autorov a autoriek, čo potvrdzuje, že takáto forma podpory je žiadaná a pre autorov zaujímavá. Štipendistku vybrala spomedzi talentovaných spisovateľov a spisovateliek päťčlenná porota v zložení Nikola Kochová - vydavateľstvo Host, Česká republika; Martin Makara - literárny vedec a publicista; Mária Ferenčuhová - poetka a prekladateľka; Aňa Ostrihoňová - vydavateľka a prekladateľka; Pavel Sibyla - riaditeľ Slovenského literárneho centra. 

Štipendium je určené mladým talentovaným autorom prózy či poézie, ktorí majú predpoklady a chuť výraznejšie sa presadiť nielen na slovenskej, ale aj na zahraničnej literárnej scéne. V rámci neho tento rok autorka získa okrem zaujímavej finančnej podpory aj mesačný rezidenčný pobyt, pravidelné konzultácie s redaktorom či redaktorkou, vystúpenia na dvoch verejných podujatiach určené na prezentáciu vlastnej literárnej tvorby, preklad ukážok do cudzích jazykov a ďalšie.

Štipendijný program plánuje SLC v spolupráci s Nadáciou Tatra banky otvoriť aj v roku 2023. O možnostiach prihlásenia budeme včas informovať na našej webovej stránke a prostredníctvom sociálnych sietí. Podmienky prihlásenia z minulého roka nájdete v prípade záujmu tu.

Alena Sabuchová (1989) je spisovateľka a scenáristka. Za svoj literárny debut Zadné izby (2016) získala Cenu Ivana Kraska aj Cenu Nadácie Tatra banky v kategórii Mladý tvorca. S románom Šeptuchy (2019) sa stala víťazkou ceny Anasoft litera a i laureátkou Ceny René, ktorú udeľujú stredoškolskí študenti. Šeptuchy boli preložené do viacerých cudzích jazykov, napríklad češtiny a macedónčiny.