Putovanie za dušou tretieho zázraku

„Tretím zázrakom“ civilizácie je kniha a jeho „dušou“ je knižná značka – ex libris. Putovanie za dušou tretieho zázraku je názov putovnej výstavy, zostavenej z víťazných prác

medzinárodnej výtvarnej súťaže v tvorbe knižnej značky pre deti od 12 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC, nad ktorou prevzal záštitu minister kultúry Slovenskej republiky Rudolf Chmel. Výstavu dopĺňa časť, propagujúca mesto Hlohovec ako súčasť Slovenska a časťou, predstavujúcou UNESCO. Svoje putovanie začne 15. apríla o 18.00 v Detskej umeleckej galérii v slovinskom meste Celje, slávnostne ju otvorí veľvyslanec Slovenskej republiky v Slovinsku  Roman Paldan, ktorý prevzal záštitu nad touto „zastávkou“. V druhej polovici mája uvidia výstavu v Chorvátsku, v septembri – októbri bude inštalovaná v BIBIANE - medzinárodnom dome umenia pre deti v Bratislave ako sprievodné podujatie Bienále ilustrácií Bratislava, z BIBIANY pôjde do Francúzska, svoje putovanie ukončí v januári 2006 v Estónsku. Sprievodným programom výstavy je dokumentárny film Za dušou tretieho zázraku. Film predstavuje ex libris ako súčasť regionálnej a celosvetovej kultúry (tradícia a história ex libris), súčasť osobnej kultúry (osobnosť pána Viktora Chrenka, jedného z autorov súťaže, predsedu poroty, zberateľa a autora ex libris) a ako súčasť dialógu rôznych kultúr (súťaž EX LIBRIS HLOHOVEC).

Projekt realizuje občianske združenie EX LIBRIS AD PERSONAM HLOHOVEC vďaka finančnej podpore UNESCO v spolupráci s členskými knižnicami UNESCO Network of Associated Libraries v Slovinsku (Školská knižnica Základnej školy Ob Dravinji v Slovinských Konjiciach), v Chorvátsku (Knižnica Medveščak v Záhrebe), v Estónsku (Mestská knižnica v Tartu), ich národnými komisiami pre UNESCO a s UNESCO v Paríži. Ďalší spoluorganizátori: Veľvyslanectvá Slovenskej republiky v Slovinsku, Chorvátsku, Francúzsku a v Estónsku, Detská umelecká galérie v Celje, Slovinsko. Slovenská republika: Slovenská komisia pre UNESCO, Ministerstvo zahraničných vecí, Ministerstvo kultúry,  BIBIANA - medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave, Mesto Hlohovec, Vlastivedné múzeum v Hlohovci, Mestské kultúrne centrum – Knižnica v Hlohovci.

-hp-