Rankov v Lipsku zaujal

Medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku je známy veľkým počtom literárnych podujatí a čítačiek, ktoré sú príležitosťou pre autorov z celého sveta, aby sa predstavili publiku. Počas štyroch dní sa v čase od 12. – 15. marca uskutočnilo vyše 4000 podujatí nielen na pôde veľtrhu, ale aj v meste, ato vo veľkých aj menších kníhkupectvách, kaviarňach a najrôznejších obchodoch.

Slovensko síce v tomto roku nemalo na veľtrhu vlastný stánok, zato si však záujemcovia o súčasnú slovenskú literatúru mohli prísť na svoje počas autorských prezentácií významného prozaika Pavla Rankova, nositeľa Ceny Európskej únie za literatúru, ktorého román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) vyšiel v nemčine pod názvom Es geschah am ersten September (oder ein andermal) v preklade Ines Sebesta vo vydavateľstve Wieser Verlag v roku 2014.

na pódiu I    skupinova fotografia    Na pódiu II
Pavol Rankov a Ines Sebesta Pavol Rankov a Ines Sebesta čítajú  Autogramiáda

Pavol Rankov sa predstavil v sobotu 14. 3. vo Vintage Store Hilde tanzt na Georg-Schwarz-Str. 20 v rozhovore, ktorý s ním viedla Daniela Humajová, a predniesol krátku ukážku z románu v slovenčine. Prekladateľka Ines Sebesta prečítala v priebehu večera tri rozsiahlejšie a veľmi zaujímavé epizódy z knihy, a texty vzbudili takú pozornosť, že všetky exempláre románu, ktoré si na podujatie priniesli zástupcovia vydavateľstva Wieser Verlag, sa vzápätí rozpredali. Na podujatí sa zúčastnil aj honorárny konzul SR v Lipsku Dr. Albrecht Tintelnot smanželkou, tajomníčka konzulátu Stefanie Bose, autor a prekladateľ Mirko Kraetsch, ako aj ďalší záujemcovia o súčasnú slovenskú literatúru. V nedeľu 15. marca Pavol Rankov vystúpil priamo na veľtrhu v priestoroch FORUM INTERNATIONAL, kde tiež zazneli aj ukážky zjeho úspešného románu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy).

(dh)

Reportáž Mareka Tomana na novinky.cz