Reprezentatívna antológia slovenskej prózy

In Search of Homo Sapiens - antológia súčasnej slovenskej prózy v angličtine

Spolok slovenských spisovateľov v spolupráci s americkým vydavateľstvom Bolchazy-Carducci Publishers práve vydal reprezentatívnu antológiu súčasnej slovenskej prózy s názvom IN SEARCH OF HOMO SAPIENS (Hľadanie človeka). Na vydaní tejto antológie sa popri Slovak-American International Cultural Foundation a Tipos, Ltd. podieľalo aj Literárne informačné centrum.
           Antológia vyšla vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov a prináša prózy 23 autorov: J. Balca, M. Bátorovej, M. Čeretkovej-Gállovej, E. Farkašovej, A. Ferka, A. Halvoníka, P. Holku, I. Hudeca, A. Hykischa, A. Chudobu, P. Jaroša, Ľ. Juríka, J. Lenča, D. Mikolaja, R. Müllera, G. Rothmayerovej, P. Ševčoviča, V. Šikulu, V. Švenkovej, L. Ťažkého, J. Tužinského, M. Zelinku a H. Zelinovej. Zostavovateľ antológie Pavol Hudík doplnil texty medailónmi autorov a výberom ich názorov na literatúru i vlastnú tvorbu. Preslov k antológii napísal tajomník Spolku slovenských spisovateľov Pavol Janík. V rozhovore pre denník Nový deň (6.8.2002) uviedol, že antológia "nás predstavuje ako všestranne kultúrne a civilizačne vyspelú krajinu s vysokým intelektuálnym a kreatívnym potenciálom, s hlbokými humanistickými a demokratickými tradíciami, ktorá je viac ako tisíc rokov organicky ukotvená v stredoeurópskom duchovnom a geopolitickom kontexte a má za sebou už desať rokov štátnej nezávislosti".
           Texty do antológie preložila renomovaná prekladateľka a odborníčka na americkú literatúru Heather Trebatická. Treba len veriť, že táto reprezentatívna a graficky i polygraficky starostlivo pripravená antológia zaujme aj na americkom knižnom trhu.

Anton Baláž, hovorca LIC