Revúca a Dejiny slovenskej literatúry III

Revúca bola v dňoch 12. – 13. mája plná mladých ľudí. Na Prvé slovenské literárne gymnázium prišli aj študenti z okolitých stredných škôl, aby sa zúčastnili na literárnom festivale, ktorý sa tu každoročne organizuje. Súčasťou miestnej akcie bolo aj predstavenie publikácie Dejiny slovenskej literatúry III.

Festival otvorila pani riaditeľka Grendelová a s organizačnými pokynmi sa ujal slova bývalý študent Peter Balog. Potom sa aktivity rozbehli v dvoch skupinách, v tzv. dielňach, ako sa pracovne nazvali tvorivé skupiny písania.

Pre dielňu prozaikov sme Literárnemu gymnáziu zabezpečili spisovateľa A. BalážaO. Herca, ktorí pracovali so študentmi na voľnej prozaickej téme a na záver ich práce zhodnotili. Poetickú dielňu viedla poetka Viera Prokešová, ktorej metodicky pomohol tamojší externý učiteľ teórie literatúry a rétoriky, básnik Ondrej Nagaj.

Po „dielňach“ sa uskutočnila prezentácia Dejín slovenskej literatúry III. Účinkujúci A. Baláž, O. Herec, A. Šikulová odpovedali aj na otázky študentov týkajúce sa práce na vydaní knihy a zosúlaďovaní textov jednotlivých kapitol.

Po prezentácii spojenej s predajom kníh nasledoval blok spomienok na Vincenta Šikulu, spisovateľa, ktorý stál aj pri obnovovaní a zakladaní literárneho gymnázia a v minulosti sa v tomto meste zúčastnil na inej študentskej akcii, na Literárnej Revúcej.

Naša účasť v Revúcej nám potvrdila, že slovenský vidiek – ale naozaj ten najhlbší vidiek, kde vedú krivolaké cesty – má záujem o kultúru. A Bratislava sa z toho môže len tešiť – veď kultúra, ku ktorej naša inštitúcia svojím zameraním prispieva svojím podielom, nepatrí len Bratislave. Rovnako sa tešili z našej prítomnosti Revúčania i Tisovčania, najmä študenti a pedagógovia. Skupinka pracovníkov Literárneho informačného centra, ktorá sa tu zúčastnila aj na niekoľkých ďalších akciách, prejavila tak vidieku sympatie a porozumenie pre ich snahy udržiavať spojenie s kultúrnym dianím a s kultúrnymi centrami.

Anna Šikulová