Roland Orcsik na Vyšehradskom literárnom štipendiu

Vďaka Vyšehradskému literárnemu štipendiu bude mať aj tento rok osem autoriek a autorov možnosť stráviť šesť, resp. dvanásť týždňov v pokojnom, inšpiratívnom prostredí a pracovať na svojich literárnych dielach. Jarnú, šesťtýždňovú časť rezidenčného programu, sme pre nepriaznivú pandemickú situáciu presunuli z mája na júl, čím sa z nej de facto stala letná edícia. O to viac sa už na rezidentky a rezidentov, ktorí prídu do Bratislavy, tešíme. Postupne si predstavíme štvoricu tvorcov, ktorí do Bratislavy zavítajú počas jarnej časti rezidencie.

Roland Orcsik je maďarský básnik, prozaik, esejista a prekladateľ. Na konte má množstvo literárnych a akademických publikácií a debutový román, na ktorý sa chystá nadviazať ďalšou knihou práve v Bratislave. Počas štipendia chce pracovať na „Hostine“ – románe, ktorý sa venuje téme environmentálnej krízy, najmä znečisťovania životného prostredia veľkými výletnými loďami.

Štipendium vníma ako skvelú príležitosť odstrihnúť sa na určitý čas od akademických povinností a redakčných prác a sústrediť sa plne na rešerš k novej knihe a samotné písanie. Od rezidencie si sľubuje aj možnosť zdieľať svoje autorské postoje a dilemy s ďalšími účastníkmi programu, pričom verí, že v nich nájde aj budúcich prispievateľov do magazínu Tiszatáj, ktorý redakčne zastrešuje. Literatúra však nie je jeho jedná vášeň: Rolanda Orcsika môžeme vidieť hrať v experimentálnej punkovej skupine Lajka.

Veríme, že Roland Orcsik nájde spolu s ďalšími rezidentmi a rezidentkami v Bratislave inšpiratívne prostredie na ďalší rozvoj svojich tvorivých zámerov.

Foto © Anna Terék