Dňa 19. januára 2007 bude premiéra hry Plyš v Divadle Aréna v Bratislave. Hru podľa vlastného románu zdramatizoval Michal Hvorecký.

Michal Hvorecký vo svojich poznámkach k projektu pre Divadlo Aréna v Bratislave na svoje webovej stránke (http://www.sk.hvorecky.com) píše:

Na projekt adaptácie románu Plyš v Divadle Aréna ma oslovil riaditeľ divadla Aréna Juraj Kukura, ktorý sa, paradoxne, o mne dozvedel z nemeckých novín. Prekvapil ho dosť zásadný rozdiel, ako sa o mne píše tam a ako doma. Plyš mal v Nemecku dobrú predajnosť a recenzie, toho roku vychádza aj ako paperback v renomovanom vydavateľstve Berlin Verlag. Michal Hvorecký je slovenským autorom, ktorého na autorské čítania, predovšetkým do Nemecka, často vysiela Literárne informačné centrum. Román Plyš vyšiel v Nemecku aj vďaka podpore komisie SLOLIA, ktorej cieľom je šíriť slovenskú literatúru v zahraničí podporou prekladov do iných jazykov. Teší nás Hvoreckého úspech: jeho kniha si v Nemecku žije vlastným životom. Azda až tam musela téma nabrať vietor do krídel, aby bol – inak aj na Slovensku úspešný román – adaptovaný v živom dramatickom umení...

O konkrétnej podobe spolupráce spisovateľa s divadelníkmi M. Hvorecký ešte píše:

Kukura mi ponúkol, či by som nechcel napísať divadelný text priamo pre konkrétnych hercov. Zoznámil ma s mladým režisérom Mariánom Amslerom, ktorého prácu dobre poznám a vážim si ho. Amsler je jeden z mála divadelníkov u nás, ktorý sa pokúša hovoriť moderným divadelným jazykom o veciach týkajúcich sa súčasného človeka.

Úpravu som robil sám, ale všetko som následne konzultoval s režisérom a s dramaturgičkou. Divadelná verzia Plyšu je do istej miery odlišná od románu, pretože ten je skoro celý napísaný vo forme vnútorného monológu. Dokonca pribudli aj nové postavy a príbeh dostal trocha iný rámec.

Rozhodne to nie je tradičná dramatizácia. Mnohé čítačky v Nemecku a v Rakúsku som absolvoval práve v divadlách, kde sú vystúpenia spisovateľov bežnou súčasťou programu. Mám dojem, že časť dnešnej divadelnej tvorby sa novým spôsobom pokúša adaptovať prozaické texty. Veľa režisérov sa vymaňuje z klišé tradičnej dramatizácie a nechávajú na pódiu odznieť celú jednu poviedku alebo novelu. Je v tom aj snaha o väčšiu autentickosť voči predlohe a navyše je, podľa mňa, človek dnes zvyknutý na oveľa väčší objem informácií a vizuálnych vnemov naraz, než ako to bolo v minulosti.

Premiéra hry Plyš bude 19. januára v Divadle Aréna. Réžia: Marián Amsler, dramatizácia: Michal Hvorecký, dramaturgia: Martina Vannayová, scéna/kostýmy: Eva Rácová, hudba: Slavo Solovic. Hrajú: Csongor Kassai, Petra Polnišová, Ľuboš Kostelný, Renáta Ryníková, Richard Stanke a Viktor Horján. Ďalšie predstavenia budú 21. a 29. 1. 2007.

(suba)   Foto: A. Matuška