Salón európskej literatúry v Cognacu

V dňoch 20. až 23. novembra 2003 sa v mestečku Cognac na juhozápade Francúzska konal šestnásty ročník festivalu nazvaného Salón európskej literatúry. Dostalo sa mi cti zastupovať na tejto prestížnej akcii Slovensko, čo si veľmi vážim. Nepriamo však bolo zastúpených oveľa viac našich autorov, a to prostredníctvom vystavených originálov portrétnych fotografií Tibora Huszára, ako aj expozície početných slovenských kníh preložených do cudzích jazykov.
           Ťažiskovou témou tohto ročníka bola tvorba spisovateľov zo stredo- a východoeurópskych krajín, ktoré v máji budúceho roka pristupujú do Európskej únie. Na akcii sa predstavilo takmer päťdesiat spisovateľov z dvadsiatich krajín, ako aj mnoho vydavateľov, editorov a novinárov. Panelové diskusie dopĺňali autogramiády, prezentácie vydavateľstiev a projekcie súčasných európskych filmov. Zorganizovať takéto rozsiahle podujatie sa dá iba v štáte, kde si osobnosti verejného života od prezidenta až po starostov malých miest uvedomujú nenahraditeľný význam literatúry pre rozvoj spoločnosti a v neposlednom rade i jej schopnosť byť prostriedkom pozitívnej marketingovej prezentácie regiónu či celej krajiny.
           O medzinárodnej prestíži Salónu svedčí, že ho svojou prítomnosťou poctili autorské osobnosti ako Drago Jančar zo Slovinska, László Krasznahorkai z Maďarska či česko-francúzska spisovateľka a literárna vedkyňa Sylvie Richterová. Hlavnou hviezdou podujatia bol známy anglický románopisec a filmový scenárista William Boyd (nar. 1952 v Ghane), ktorý sa stal tohtoročným držiteľom ceny Jeana Monneta za prínos pre európsku literatúru. V minulosti boli medzi ocenenými napríklad Talian Antonio Tabucchi alebo Španiel Arturo Pérez-Reverte. Okrem toho sa na Salóne 21. novembra udelila aj Cena Jamesa Hennessyho pre literárnych kritikov. Na budúcom ročníku dostane hlavný priestor na prezentáciu súčasná poľská literatúra.
           Popri prvotriednej literatúre kladú organizátori nemalý dôraz aj na špecifickú miestnu gastronómiu, čo prispieva k celkovej mimoriadne príjemnej atmosfére. Takáto akcia je jedinečnou príležitosťou stretnúť ľudí najrôznejšieho veku a pôvodu, ktorých spája láska ku knihám. To sa mi zdá potešiteľné najmä v čase, keď sa vo vedomí mnohých ľudí dostáva literatúra celkom na okraj záujmu a chápe sa ako čudná zábavka (kvázi) elity.