Na Slovensku sa rozbieha kupovanie kníh na kilá. Desať kíl akýchkoľvek kníh za jedno euro. Kacírstvo? Knihomilý čin? Uvažujme. Pár nadšencov, ktorým krvácali duše, keď pri kontajneroch nachádzali knihy, o ktoré ich majitelia prestali stáť alebo už na všetky nemali miesto, ich napriek tomu, že ani oni nemajú byt z gumy, vzali pod svoju ochranu. A začali hľadať priestory pre DOMOV POUŽITÝCH KNÍH. Ako píšu na www.knihyknihy.sk, nie sú antikvariát, ale novodobá knižnica budovaná svojpomocne takmer výhradne z už prečítaných kníh. Darovali či predali im ich ľudia z rôznych kútov Slovenska a slúži ako prechodné miesto na uloženie kníh, ktoré by inak skončili v kontajneroch, plesniveli na povalách alebo v pivniciach. Okrem kníh nakupujú aj staršie tlačoviny, záložky do kníh či knižné zarážky na police, skrátka všetko, čo s knihami súvisí. A nielen nakupujú, ale za symbolickú cenu aj predávajú. Kto si u nich knihu za pár centov kúpi, prečíta, ale domov sa mu už nevojde, môže ju do Domova použitých kníh znova predať.

Mladý manželský pár, ktorý tento svojrázny knižný domov pre knižky, ktoré už nikto nechce alebo ich doma nemá kde mať, začal budovať, vyzýva každého, kto sa chystá z hocijakého dôvodu likvidovať svoju či zdedenú knižnicu alebo jej časť, aby nenechal knihy spustnúť a nehádzal ich medzi odpad. Aj tie, nad ktorými kritici ohŕňajú nos, môžu v niekom vzbudiť chuť čítať. Chuť, ktorá už začína patriť medzi zabudnuté. A to zabudnutie ochudobňuje. Všetkých. Aj tých, ktorí si to zatiaľ neuvedomujú.

Ak už prečítané knihy nemáte dôvod či chuť čítať znova, ponúknite ich e-mailom na Knihy@KnihyKnihy.sk alebo volajte na 02 6231 8163 či napíšte na adresu Domov použitých kníh, Občianske združenie, Romanova 5, 851 02 Bratislava. Tam sa o knihy-siroty postarajú.