Slniečko slávi 80. výročie svojho vychádzania

 

Umelecký mesačník pre deti SLNIEČKO v roku 2007 oslavuje 80. výročie svojho vychádzania. Pri tejto príležitosti usporiada jeho súčasný vydavateľ Literárne informačné centrum tlačovú besedu – uskutoční sa v utorok 25. septembra o10.00 hod. v Klube spisovateľov na Laurinskej ulici 2 v Bratislave.

Na tlačovú besedu pozývame hostí, ktorí stoja alebo stáli pri vydávaní Slniečka, spisovateľov a ilustrátorov, ktorí v ňom publikujú:

Miroslav Cipár, Anton Hykisch, Magda Baloghová, Stanislav Muntág, Ján Uličiansky, Daniel Hevier, Jozef Pavlovič, Ľubomír Feldek, Libuša Friedová, Ľuba Končeková-Veselá, Alena Wagnerová, Ján Lengyel, Martin Kellenberger, Vladimír Machaj, Jozef Cesnak, Daniela Ondreičková, Peter Uchnár, Ľuboslav Paľo, Ľubomír Krátky.


 

 

 

Stručnú históriu vydávania Slniečka,umeleckého mesačníka pre žiakov 1. – 5. ročníka ZŠ,
zhrnul súčasný šéfredaktor Ondrej Sliacky:

 

Matičné Slniečko

Časopis začal vychádzať v Martine 1. sept. 1927. Jeho vydavateľom sa stala Matica slovenská a Čs. Červený kríž v Martine. Od r. 1939 ho vydávala len Matica slovenská. Jeho prvým šéfredaktorom bol RUDOLF KLAČKO (1. a čiastočne aj 2. roč.) V r. 1928-1944 ho viedol JOZEF CÍGER HRONSKÝ (v r. 1936-37 ho zastupoval Ján Marták). V r. 1941-44 časopis redigoval Karol Geraldini, J. C. Hronský však zodpovedal za jeho úroveň. Počas povstaleckých a vojnových udalostí r. 1944-45 Slniečko nevychádzalo. Povojnové ročníky redigovali JOZEF HORÁK, MÁRIA RÁZUSOVÁ-MARTÁKOVÁ, JÁN BODENEK a JOZEF TELGÁRSKY. V r. 1950 bolo Slniečko pofebruárovým režimom zrušené.

Obnovené Slniečko

 

Začalo vychádzať r. 1969 zásluhou Ruda Morica, riaditeľa vydavateľstva Mladé letá, a MÁRIE ĎURÍČKOVEJ, ktorá bola jeho šéfredaktorkou do roku 1971. Výtvarným redaktorom obnoveného Slniečka sa stal Miroslav Cipár, grafickým upravovateľom Ľubomír Krátky, redaktorkou Elena Čepčeková a Hana Suchá (do r. 1973). V r. 1971–1983 bol šéfredaktorom JÁN TURAN. V r. 1983-1987 ho vystriedal JURAJ KLAUČO, vtedajší šéfredaktor vydavateľstva Mladé letá. JÁN TURAN opätovne viedol Slniečko v r. 1987-1990.

 


Ondrej
Sliacky

R. 1990 sa stal šéfredaktorom ONDREJ SLIACKY, ktorý Slniečko rediguje 36 rokov (od r. 1971 ako redaktor, od r. 1976 ako zást. šéfredaktora.) V súčasnosti redakciu tvorí Ondrej Sliacky, Ľubica Kepštová a Viera Fabianová. Vydavateľom Slniečka je Literárne informačné centrum. Časopis vychádza mesačne počas školského roka na 24 stranách. Jeho cena je 18,- Sk.

 

Milan Rúfus o zástoji Slniečka:

„Ak je spoločnosť múdra a schopná života, neprenecháva svoje deti náhode, ale im kladie na ich detské chodníčky akoby mimochodom veci, ktoré ich zúrodňujú ako jarný dáždik.

Ako Slniečko včasnej jari môjho života. Som vďačný všetkým, čo sa oň zaslúžili – mnohí z nich už po tejto zemi nechodia, ustali a ľahli si do nej –, som im vďačný za to, že Slniečko zasvietilo na mňa práve vtedy, keď prichádzal môj čas. Keď som bol ako prekyprená jarná zem, otvorený dobrému a peknému. Vlastne to dobré a pekné zasievali  do mňa ony. A kde raz zasiali trávu, tam už niet miesta pre burinu.“

Milan Rúfus


 

Milé Slniečko, pozdravujú štvrtáci z Vitanovej. Pani učiteľka nám doniesla Tvoj usmiaty časopis. Veľmi sa nám páči a hneď sme si na vlastivede prečítali článok Slovensko v najstarších dobách. Na čítaní sme spoločne vylúštili tajničku a doplňovačku. Prajeme Ti veľa krásnych nápadov a tešíme sa na tvoje ďalšie čísla.

Pozdravujú Ťa štvrtáci z Vitanovej s triednou pani učiteľkou Darinou Jurčiovou

 

Sme trinásti tretiaci, žiaci ZŠ Jaklovce, a všetci Ťa, Slniečko, odoberáme. Vždy sa potešíme, keď pani učiteľka donesie do triedy nové číslo. Spolu ho čítame skoro celé. Najradšej máme veselé príhody Jožka Mrkvičku, krížovky a povesti. Veľa sme sa dozvedeli o krajinách Európy a o Slovensku v najstarších dobách. Chceme sa Ti pekne poďakovať. Čítame aj Deti v zelenom. Pri príležitosti Dňa Zeme sme sa vybrali k prameňu Petrovho potoka. Je to malý potôčik neďaleko našej obce Jaklovce. Vyčistili sme prameň od lístia a pozbierali sme tri vrecia odpadkov. K prírode sa budeme správať lepšie ako tí, čo ju znečistili.

Pozdravujú Ťa žiaci 3.triedy ZŠ Jaklovce s pani učiteľkou Pindrochovou

 

Pani učiteľka poradila našim rodičom, aby sme odoberali Slniečko. Mesiac čo mesiac sa tešíme na nové číslo. Radi si prečítame aj príspevky nás detí, napr. v rubrike Deti v zelenom. Niektorí spolužiaci dokonca začali písať príbehy. Čítame si ich na hodine slovenčiny a niektoré Vám teraz posielame. Už teraz vieme, že si časopis objednáme aj v treťom ročníku. Prajeme Vám veľa nových nápadov, aby časopis bol stále jednička!

Žiaci 2. ročníka v Hôrke s pani učiteľkou Pšenekovou

 

Píšem Vám, pretože môj 5-ročný syn Slávko si veľmi obľúbil časopis Slniečko a ja sa Vám chcem zaň poďakovať. Ako malý chlapec som aj ja niekoľko rokov čítal Slniečko, a preto som ho kúpil aj teraz, a bol som zvedavý, či sa synovi zapáči. Zapáčilo sa mu a ako! Odvtedy Slniečko pravidelne kupujeme a číta ho aj Slávkov 13- ročný brat, ktorý váš časopis uznáva.                                                                                                            

S pozdravom Peter Sovík, otec, Martin