Slováci viac čítajú, ako navštevujú kiná

Slováci viac čítajú, ako navštevujú kiná

29.01.2008 13:01
BRATISLAVA - Približne desať percent občanov Slovenskej republiky sa denne venuje čítaniu, čo je v porovnaní s návštevnosťou kín, divadla alebo koncertov veľmi dobrý výsledok.

Povedal to dnes autor publikácie Čítanie 2007 Peter Valček pri prezentácii výsledkov výskumu súčasného stavu a úrovne čítania v SR v Klube spisovateľov v Bratislave.

"Každodenných čitateľov beletrie je v stredoškolskej populácii menej ako medzi dospelými. Zatiaľ čo medzi mládežou sa to v priemere pohybuje okolo 6,8 percenta, v dospelej populácii sa tento údaj pohybuje okolo 9 percent," zhrnul výsledky výskumu Valček. Podľa Ľudovíta Šrámka, riaditeľa Kultúrneho observatória Národného osvetového centra, ktorý sa podieľal na výskume, trendy vývoja v čítaní nie sú odstrašujúce, práve naopak, a netreba sa báť, že by knihy v dôsledku obrazových médií zanikli.

Výsledky taktiež vyvracajú dávnejšiu domnienku, že čítanie krásnej literatúry sa postupne zásadným spôsobom presunie na elektronické plazmy počítačov. Štúdia ukázala, že 12,7 percenta extenzívnych čitateľov beletrie sleduje literárne dianie aj na internete.

Iná situácia je v odbornej literatúre - 9,2 percenta zo stredoškolákov, ktorí uviedli, že čítajú odbornú literatúru denne alebo takmer denne, vôbec nevyužíva internet ako vzdelávacie médium. Naopak 80 percent z nich ho takto využíva aspoň raz za týždeň, z toho 37 percent denne.

"Čítanie je veľmi vážnym kultúrnotvorným procesom," povedal pre TASR riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník. Osobne sa domnieva, že v súčasnosti sa podľa toho, koľko kníh sa predáva, možno veľa číta. "Či to je dobré alebo nie, sa ukáže až na generácii, ktorá príde po nás," skonštatoval.

Výskum sa uskutočnil v mesiacoch máj a jún 2007 na 18 stredných školách všetkých typov s primeraným regionálnym umiestnením tak, aby zvolená vzorka 1200 stredoškolákov mala reprezentatívnu demografickú štruktúru.

Zdroj: TASR

© 2007 ZOZNAM, s.r.o. a RINGIER SLOVAKIA, a.s. Bleskovky.sk sú on-line magazín denníka NOVÝ ČAS a portálu Zoznam.sk. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.