Slováci viac čítajú, ako navštevujú kiná

Slováci viac čítajú, ako navštevujú kiná

ShowBiz, 29.01.2008 14:15

Približne 10 % Slovákov a Sloveniek sa denne venuje čítaniu, čo je v porovnaní s návštevnosťou kín, divadiel alebo koncertov veľmi dobrý výsledok.

Uviedol to autor publikácie Čítanie 2007 profesor a literát Peter Valček pri prezentácii výskumu čítania na Slovensku v Klube spisovateľov v Bratislave. "Každodenných čitateľov beletrie je v stredoškolskej populácii menej ako medzi dospelými. Zatiaľ čo medzi mládežou sa to v priemere pohybuje okolo 6,8 percenta, v dospelej populácii sa tento údaj pohybuje okolo 9 percent," zhrnul výsledky výskumu autor.

Mgr. Peter Valček, PhD.

Podľa Ľudovíta Šrámka z Národného osvetového centra, vývoj čítania vôbec nie je odstrašujúci, práve naopak, a netreba sa báť, že by knihy v dôsledku obrazových médií zanikli.

"Čítanie je veľmi vážnym kultúrnotvorným procesom," povedal riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník. Osobne sa domnieva, že v súčasnosti sa podľa toho, koľko kníh sa predáva, možno veľa číta. "Či to je dobré alebo nie, sa ukáže až na generácii, ktorá príde po nás," skonštatoval.

Autorka: Bona

Viac k tejto téme:

Idioti v politike sú najpredávanejší

Slovenské autorky prevalcovali mužov i Steelovú!

Budú knihy lacnejšie?