Slovenská literatúra má svoj anglický portál

Literárne informačné centrum spúšťa portál o slovenskej literatúre v anglickom jazyku s názvom Books from Slovakia

Zahraniční vydavatelia a prekladatelia, knižní profesionáli i čitatelia na novom portáli nájdu profily vybraných slovenských autorov a diel v angličtine, databázu kníh, ktoré boli vydané v zahraničí s podporou grantového programu SLOLIA a všetky novinky o slovenskom literárnom dianí vo svete.

Práce na tomto portáli urýchlilo zrušenie všetkých tohtoročných významných medzinárodných knižných veľtrhov, na ktorých sa propagujú nové knihy a uzatvárajú kontrakty. Je to malá náhrada osobných stretnutí s profesionálmi, no veľmi vítaný pomocník pre orientáciu v našom súčasnom literárnom dianí.

Informácie na portáli nie sú určené výhradne odborníkom. Tí si tam nájdu napríklad ohlasy a recenzie diel slovenských autorov vydané v cudzích jazykoch, informácie o grantoch a rezidenciách pre prekladateľov a autorov, katalógy slovenských diel, ale aj databázu slovenských a zahraničných vydavateľov, lektorátov slovakistiky, slovenských inštitútov v zahraničí, rezidenčných pobytov, prekladateľských domov, kníhkupectiev či tlačiarní.

Pre širšiu cieľovú skupinu záujemcov o slovenskú literatúru sú určené rozhovory so slovenskými autormi preložené do angličtiny, články o prezentáciách slovenskej literatúry a autorov na medzinárodných knižných veľtrhoch a festivaloch, informácie o čítačkách našich autorov a literárnych podujatiach v zahraničí.

Osobitou súčasťou portálu sú podcasty LIT_CAST Slovakia a LIT_CAST Slowakei o slovenskej literatúre v anglickom a nemeckom jazyku, v ktorých si do virtuálneho štúdia moderátori Júlia Sherwood a Michal Hvorecký pozývajú rôznych hostí, najmä prekladateľov slovenskej literatúry, zahraničných vydavateľov a odborníkov na slovenskú literatúru v zahraničí.

Portál nájdede na odkaze www.litcentrum.sk/en. Zároveň vznikli na Facebooku a Instagrame profily s názvom Books from Slovakia, na ktoré budú pribúdať všetky novinky o slovenskej literatúre iba v anglickom jazyku.