Slovenská literatúra na SVĚTE KNIHY 2003

Viac ako 40 slovenských vydavateľov so svojou novou knižnou produkciou, ktorá presiahne 500 titulov, sa predstaví aj tento rok v Prahe na Medzinárodnom knižnom veľtrhu Svět knihy 2003.
           Oproti tradičnému májovému termínu sa bude veľtrh konať už koncom apríla - v dňoch 24 - 27. apríla v Priemyselnom paláci na pražskom výstavisku. Slovenskú národnú expozíciu, ktorú už tradične organizuje Literárne informačné centrum, nájde návštevník veľtrhu v strednej hale paláca v architektonicky príťažlivom a priestrannom stánku, ktorý bude tento rok aj miestom dvoch zaujímavých sprievodných akcií.
           Sprievodný veľtržný program je každý rok dôležitou súčasťou našej národnej expozície.

V piatok 25. apríla o 11.00 hod sa vo Veľkej sále paláca predstaví známa slovenská literárna rodina Feldekovcov. Komponovaný program má názov Feldekovci a ich priatelia. Popri známom básnikovi, prekladateľovi, významnom detskom autorovi a rovnako aj autorovi niekoľkých zaujímavých a netradičných divadelných hier Ľubovi Feldekovi a jeho manželke, prozaičke Oľge Feldekovej, sa publiku v úlohe ich hostí (a dlhoročných priateľov) predstavia Helena Kirschnerová - Štáchova, riaditeľka divadla Spejbla a Hurvínka, pokračovateľka rodinnej bábkarskej tradície Kirschnerovcov a Ladislav Ballek, veľvyslanec SR v Prahe a tiež "pokračovateľ" veľkých slovenských románopiscov. Iste to bude inšpirujúca literárna hodinka, doplnená spievajúcim členom rodiny Feldekovcov - ich dcéry Katky, ktorá ako profesionálna speváčka rozširuje už aj tak široký umelecký záber rodiny.

V piatok o 16.00 hod. sa v priestoroch Tlačového strediska uskutoční zaujímavé literárne podujatie Slniečko a Buvik českým deťom. Pripravili ho spolu redakcia časopisu Slniečko a vydavateľstvo kníh pre menšie deti Buvik. Bude sa na ňom hovoriť o spoločných česko-slovenských projektoch pre deti a predstaví sa zároveň česká a slovenská verzia populárnej knihy Nataši Tánskej Puf a Muf.

V sobotu 26. apríla už na tradičnom mieste - v prednáškovej sále na balkóne paláca sa uskutočnia ďalšie Slovensko-české dotyky. Po minuloročnej úspešnej prezentácii kníh E. Charousa a Dagmar Gregorovej-Prášilovej, sa tu budú "na pravé poludnie", medzi 12 - 13. hodinou, prezentovať knihy: Zdeněk Eis Dominik Tatarka mezi domovem, Prahou a Paříží, kolektívne dielo Slováci v ČR. Fakty, poézia Juraja Kuniaka inšpirovaná jeho pobytom v Prahe Nadmorská výška 23 rokov a umelecký almanach skupiny Otcova rola Plné gace. Program aj tento rok vzniká v spolupráci LIC a Slovensko-českým klubom v Prahe.

Na prezentácie využijeme aj priestory nášho národného stánku. V piatok tu o 16.00 hod. predstavíme nové tituly vydavateľstva DAJAMA, ktoré sa venuje propagácii jednotlivých slovenských regiónov vydávaním publikácií, ktoré okrem turistického sprievodcu poskytujú aj prehľad o ich histórii a vychádzajú vo viacerých jazykových mutáciach. V sobotu o 16.00 hod. predstavíme knihu Ernesta Stredňanského Drsne chlapská spoveď. Ide o autora, ktorý bol dlhoročným redaktorom slovenskej redakcie Hlasu Ameriky vo Washingtone a je laureátom EMMY AWARD, najvyššieho televízneho ocenenia v USA. Kniha vyšla vo vydavateľstve Hajko&Hajková v roku 35. výročia okupácie Československa. Prezentácia je spojená s autogramiádou.
           Pozývame všetkých, ktorí majú radi slovenskú literatúru a chcú sa stretnúť s jej tvorcami, na návštevu nášho knižného stánku na Světe knihy 2003.

A pre oživenie "pamäti" z predchádzajúcich ročníkov Světa knihy pripájam niekoľko fotografií z prezentácie spred dvoch rokov, na ktorej sme predstavili českému publiku nezabudnuteľného slovenského humoristu a skvelého rozprávača Júliusa Satinského.

 

Anton Baláž