V dňoch 15. až 18. marca 2019 bude slovenská literatúra čestným hosťom na jednom z najvýznamnejších knižných veľtrhov Salon du Livre v Paríži. Ide o najvýznamnejšiu literárnu udalosť v ére slovenskej samostatnosti.


Vo formáte „Bratislava, pozvané mesto“ na seba slovenská literatúra upriami pozornosť návštevníkov i odbornej verejnosti. Salon du Livre ako jeden z najvýznamnejších veľtrhov na svete, ich privíta okolo dvestotisíc. Je to jedinečná možnosť prezentácie nášho hlavného mesta a slovenskej literatúry. Všetky médiá vo Francúzsku, a to nielen zamerané na kultúru, žijú týmto knižným sviatkom. Až dnes skutočne vstupujeme na francúzsky knižný trh, ktorý je pre cudzie literatúry veľmi náročný. Ak sa však už autor raz na toto územie dostane, má otvorené dvere do celého sveta. V našom stánku v Paríži návštevníkom predstavíme 37 kníh slovenských autorov, z toho 27 úplne nových prekladov, ktoré významné francúzske vydavateľstvá vydali práve při príležitosti veľtrhu. Ide o mimoriadne číslo, dvojnásobne presahujúce počet našich titulov, ktoré vo Francúzsku vyšli po roku 1989. Pre slovenskú literatúru je to mimoriadny úspech.

Francúzskych vydavateľov zaujíma bezprostredná súčasnosť. Oslovili ich autori ocenení Európskou cenou za literatúru, ženské hlasy i originálni solitéri. Zaujala ich originalita výrazu, odraz „osmičkových rokov“ a najmä téma našej identity v stredoeurópskom priestore. Keď sa naša literatúra konečne dostala do ich hľadáčika, zistili, že je z čoho vyberať a naši autori sa dostali do edičných plánov tých najvýznamnejších vydavateľských domov. Svoje knihy prídu na parížsky veľtrh osobne predstaviť takmer všetci autori, ktorým práve vychádzajú preklady, s výnimkou už zosnulého Dominika Tatarku či historika Ľubomíra Liptáka. Za poéziu napríklad Ivan Štrpka, Mila Haugová a Mária Ferenčuhová, za prózu Jana Juráňová, Irena Brežná, Pavel Vilikovský, Pavol Rankov, Balla… V diskusiách im budú partnermi francúzski autori ako básnik a editor vydavateľstva Gallimard Guy Goffette, alebo aj u nás populárny prozaik Laurent Binet.

Bratislava bude počas 4 dní parížskeho veľtrhu hlavným európskym mestom literatúry. Slovenská expozícia, ktorú pripravilo Literárne informačné centrum v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR, je zastrešená sloganom „Na okraji, v strede“. Symbolizuje naše postavenie – geograficky v strede Európy ale zároveň v knižnom svete doteraz na okraji svetového záujmu. Výtvarne odvážny koncept stánku s využitím motívov Dunaja má na starosti ateliér Pavla Chomu, ktorý na ňom spolupracoval s poprednými grafickými dizajnérmi. Pre návštevníkov bude jedným z ťahákov interaktívna kniha LookBook Jána Šicka, či animácie od Ové Pictures, predstavujúce Bratislavu a okolie. O Bratislave ponúkneme množstvo kníh, výpravných fotografických publikácií, detských kníh i turistických príručiek, ale aj špeciality ako napríklad titul Bratislava METROPOLIS filozofa Miroslava Marcelliho a architekta Michala Bogára o viedensko-bratislavskom metropolitnom regióne, alebo antológiu Kataríny Bednárovej Un Kaleidoscope Litteraire, ktorú pripravila z kníh francúzskych autorov od čias klasicizmu, reflektujúcich Slovensko a špeciálne Bratislavu. Okrem literatúry v sprievodných programoch uvedieme niekoľko súčasných hraných i dokumentárnych filmov, priestor bude i pre divadlo, tanec a hudbu.

Celý knižný veľtrh v Paríži je tento rok venovaný Európskej únii, ktorá stojí před mimoriadne dôležitými voľbami do Európskeho parlamentu a politická i spoločenská situácia v Európe bude ťažiskovou témou debát na hlavnom pódiu. Okrem našich autorov veľtrh privíta také mená ako nobelistu Orhana Pamuka, alebo Vladimíra Sorokina.

(tlačová správa)
tlačová správa Paríž 2019.docx