Slovenská literatúra zaplaví Prahu

Vo švrtok 16. mája 2013 sa po 19. krát otvoria brány medzinárodného  knižného veľtrhu Svět knihy Praha. Slovensko, ako tohoročný čestný hosť, predstaví českej verejnosti 20 nových prekladov diel slovenských autorov. Za 16 rokov fungovania grantovej Komisie SLOLIA vyšlo v Čechách s jej podporou okolo 70 prekladov zo slovenskej literatúry. 20 kníh za ostatný rok je pozoruhodný nárast.

Literárne informačné centrum a partnerské organizácie pripravili viac ako 60 sprievodných podujatí priamo na knižnom veľtrhu i mimo neho a privezú do Prahy viac ako 70 slovenských autorov, ilustrátorov, hercov i hudobníkov. Na veľtrhu budú čítať zo svojej najnovšej tvorby laureáti a finalisti Anasoft litera, najvýznamnejšej slovenskej literárnej ceny za prózu, Pavel Vilikovský, Balla, Marek Vadas, Monika Kompaníková, Pavol Rankov, Veronika Šikulová, Dušan Dušek, Peter Krištúfek, Juraj Šebesta, Silvester Lavrík, Daniel Hevier, či majster modernej autorskej rozprávky Ján Uličiansky.

Pri príprave sprievodného programu sa organizátori opierali o tri významné výročia:
- storočnica Dominika Tatarku,
- 1150. výročie príchodu cyrilo-metodskej misie na územie Veľkej Moravy
- a v neposlednom rade 20. výročie vzniku Českej republiky a Slovenskej republiky.

 

Spisovateľ a režisér Silvester Lavrík pripravil dve inscenácie. V divadle Viola to budú Zápisnice s Ikarom, inscenované poetické predstavenie z tvorby slovenských básnikov 20. storočia v sprievode hudby v podaní Jozefa Luptáka a Borisa Lenka. Druhým predstavením bude Metropolka, nadľahčené a vtipné slovenské a české literárne a hudobné spomínanie.

 

Deťom je venovaný pestrý 4-dňový program, ktorý zahŕňa ilustračné workshopy za účasti špičkových ilustrátorov, ďalej inscenované čítania, premietanie slovenských animovaných filmov, hry a súťaže. Nebudú chýbať odborné semináre venované zvyšovaniu záujmu o čítanie u detí a mládeže ani výstavy ocenených ilustrácií z Bienále ilustrácií Bratislava.