Slovenská poézia v Mexiku

Na početných debatách a čítaniach v rámci renomovaných knižných festivalov v Monterrey (federálny štát Nuevo León) a v hlavnom meste Mexico City sa mexické publikum počas takmer dvoch týždňov (12. -24. októbra 2018 malo možnosť zoznámiť s tvorbou popredných slovenských básnikov Ivana Štrpku, Michala Habaja, Kataríny Kucbelovej a známej prekladateľky a debutujúcej spisovateľky L. Duero.
Na pozvanie Medzinárodného knižného festivalu v Monterrey prezentovali svoju tvorbu I. Štrpka a M. Habaj (14.októbra), kde sa zároveň predstavili aj na univerzitnej pôde vysokej školy Instituto Tecnológico (TEC) de Monterrey (15. októbra). Knihy slovenských autorov vydané v Mexiku (I. Štrpka – Zachovajte paniku, M. Habaj – Nostalgia alebo zima v Bratislave, L. Duero – Základný problém alebo Metafyzika úteku), ako aj kniha K. Kucbelovej – Veľké malé mesto vydaná v Španielsku, boli opakovane prezentované (18. – 21. októbra) na 7. ročníku Medzinárodného festivalu poézie v Mexico City, ktorý sa koná v rámci významného medzinárodného veľtrhu „Feria del Libro Internacional“ organizovaného Ministerstvom kultúry hlavného mesta v srdci Mexico City na námestí Zócalo. V rámci spolupráce s Národnou autonómnou univerzitou (UNAM) mali slovenskí literáti ďalej možnosť predstaviť svoju tvorbu (22. októbra) aj v priestoroch Domu knihy. Záverečným bodom programu bola (23. októbra) živá diskusia na Autonómnej univerzite mesta Mexiko (UACM).
Premiérová prezentácia výberu zo slovenskej poézie v Mexiku sa mohla uskutočniť vďaka spolupráci a podpore Fondu na podporu umenia MK SR a Literárneho informačného centra / SLOLIA.