Slovenské dni v "literární aréně" Českých Budějovic

V juhočeskej metropole sa v dňoch 7. - 15. februára 2003 uskutočnia Dni slovenskej kultúry. České Budějovice sa tak už tretíkrát stanú centrom záujmu českého publika o všetko nové, čo vzniká v slovenskej kultúre - a má šancu osloviť svojou umeleckou výpoveďou v oblasti literatúry, filmu a výtvarného umenia.
           V rámci bohatého programu tejto kultúrnej prehliadky, usporiadanej v spolupráci s partnerským mestom Nitra, Slovensko-českým klubom, Klubom slovenskej kultúry a ďalšími inštitúciami, sa 11. 2. uskutočnia aj dve zaujímavé literárne akcie. Jednou z nich bude prednáška literárneho kritika Alexandra Halvoníka Vývoj slovenskej literatúry v poslednej tretine 20. storočia v Pedagogickom centre mesta, a na ňu nadviaže stretnutie českých a slovenských spisovateľov. S českými kolegami sa stretnú prozaici Ladislav Ballek a Anton Baláž, básnici Ľubomír Feldek a Radoslav Matejov, ako aj literárny vedec Viktor Timura. Predmetom vzájomného česko-slovenského spisovateľského dialógu iste budú témy vzájomného poznávania sa - i bariér, ktoré sa mu po rozdelení spoločného štátu stavajú do cesty.
           Dni slovenskej kultúry v Českých Budějoviciach budú mať aj svoju "odľahčenejšiu" podobu. Budú to aj Dni slovenskej kuchyne, Gastro upútavka s hudbou, ale aj divadelná Znesiteľná ľahkosť pitia s Mirom Nogom. A na záver, v sobotu 15. 2. česko-slovenský Radničný bál.

(bž)