Slovenské recepty a slovenčina do sveta

 

 

10. mája v parížskom Centre Calousta Gulbenkiana

v rámci festivalu 1, 2, 3...CULTURES na tému A table Européens! (K stolu, Európania!) pripravila asociácia európskych kultúrnych inštitútov spoločnú andorsko-portugalsko-slovenskú prezentáciu Gastronomické čítanie z diel európskych autorov.

Cieľom prezentácie bolo prostredníctvom umeleckých diel priblížiť gastronomické špeciality jednotlivých európskych krajín. Pri tejto príležitosti otvorili výstavu fotografií slovenského umeleckého fotografa Petra ŽUPNÍKA, ako aj portugalského fotografa Erica Morina a litografie Andorrčana Sergi Masa, ktorú si návštevníci mohli pozrieť do 31. mája.

Slovenskú kuchyňu priblížili záujemcom ukážky z knihy Petra PIŠŤANKA Recettes de l´archive familiale (Recepty z rodinného archívu, v slovenčine vyšli vo vydavateľstve LCA roku 2003), ktoré prečítala francúzska herečka Marie Amélie Robilliard. Táto časť prezentácie vznikla v spolupráci s LIC.

 

Vyvrcholením večera bol recitál slovenskej sopranistky Adriany KUČEROVEJ, na klavíri ju sprevádzal Róbert PECHANEC. 

(Bližšie informácie: Programme A table, Européens! - aj vo formáte PDF )

 

 

11. júna prezentovali v Slovenskom inštitúte v Paríži učebnicu slovenského jazyka pre Francúzov Decouvrir et pratiquer le slovaque (Objaviť slovenčinu a používať ju), ktorá vyšla vo vydavateľstve Asiathèque v Paríži 2007 s podporou Európskej komisie a v gescii INALCO (Institut national des langues et civilisations orientales) v Paríži. Súčasťou 160-stranovej učebnice je aj CD-rom. Jej autorkami sú Elena Baranová, Vlasta Krecková, Diana Lemay a Patrice Pognan z parížskeho INALCO a z banskobystrickej Univerzity Mateja Bela.

 

(Bližšie informácie: MÉTHODES DE LANGUES)