Slovensko čestný hosť v Karlsruhe

 

Hrad Krásna hôrka na letáku veľtrhu

V čase od 12. 11. do 6. 12. sa v nemeckom Karlsruhe koná už tradičný veľtrh kníh, na ktorom sa toho roku predstavuje ako čestný hosť Slovensko. Po minuloročnom čestnom hosťovi Írsku sme sa s našou expozíciou krásnych kníh určite nedali zahanbiť, a návštevníci v Karlsruhe to aj s uznaním oceňujú. Knihy zo slovenských vydavateľstiev sú na vysokej profesionálnej úrovni a tešia sa skutočne mimoriadne veľkej pozornosti verejnosti. Okrem knižnej expozície, ktorá je rovnaká, ako bola vo Frankfurte nad Mohanom 2009, sa na večerných autorských čítaniach predstavili Pavol Rankov, Michal HvoreckýIvan Štrpka.

Knizny veltrh Karlsruhe

V nedeľu 22. 11. Pavol Rankov ponúkol ukážky zo svojho románu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) v slovenčine a herec Michael Stülpnagel predniesol ukážky z tohto románu v nemeckom preklade Simona Grubera. Ukážky z tvorby nositeľa Ceny Európskej komisie za literatúru 2009 publikum zaujali a po čítaní sa rozprúdila živá diskusia.

V utorok sa Michal Hvorecký, ktorému už v Nemecku vyšli dva romány v preklade Mirka Kraetscha, prezentoval čítaním z románu Eskorta. V slovenčine aj v nemčine ponúkol prítomným divákom prierez knihou a vysoko profesionálne a priateľsky debatoval v slovenčine aj v nemčine s publikom, ktoré jeho výkon ocenilo srdečným potleskom.

V stredu 23. 11. ponúkol na večernej čítačke Ivan Štrpka výber zo svojej originálnej poézie. V slovenčine predniesol jednu z elégií a montáž z cyklu Medzihry. Bábky kratšie o hlavu. V nemčine predniesol výber z jeho tvorby opäť Michael Stülpnagel.

Autorov publiku predstavila a všetky podujatia moderovala Daniela Humajová.

Program čestného hosťovania obohatil 27. 11. večer porovnávania slovenských a nemeckých vín, ktorý nemeckí usporiadatelia pripravili v spolupráci so Slovenským inštitútom v Berlíne a svoje znalecké majstrovstvo ako aj svoju poéziu v slovenčine aj v nemčine predstavil na ňom Ľubomír Olach.

Slovenskí autori v Karlsruhe veľmi zaujali svojimi vystúpeniami a po každom čítaní sa rozprúdila dlhá diskusia na literárne aj spoločenské témy, v ktorej odpovedali na otázky publika. Diváci ocenili aj kvalitné brožúrky z edície DÚHA o autoroch a pochvalne sa vyjadrovali nielen o podujatiach, ale aj o celej slovenskej expozícii. Čestné hosťovanie Slovenska v Karlsruhe sa končí 6. 12. 2009. Bezpochyby je veľkým prínosom k dôstojnej propagácii slovenskej literatúry v zahraničí. Knihy si po skončení výstavy prevezme Mestská knižnica v Karlsruhe, kde zostanú k dispozícii návštevníkom knižnice.

Daniela Humajová

 Bücherschau Karlsruhe

 

Pavol Rankov Pavol Rankov číta Pavol Rankov podpisuje moderuje Daniela Humajová Publikum
V strede Michal Hvorecký V strede Michal Hvorecký Michal Hvorecký podpisuje zľava Daniela Humajová, Ivan Štrpka a Michael Stülpnagel Ivan Štrpka a Michael Stülpnagel