Slovensko na Bologna Children´s Book Fair

Slovensko predstavilo na medzinárodnom knižnom veľtrhu v Bologni vyše 350 titulov.

Takmer letné počasie privítalo v marci návštevníkov medzinárodného knižného veľtrhu pre deti a mládež v talianskej Bologni. Po dvoch rokoch virtuálnych stretnutí konečne prišiel tento unikátny veľtrh pre všetkých, ktorí pracujú v oblasti publikovania a obsahu venovaného deťom, v prezenčnej podobe.

Už 59. ročník tohto významného knižného podujatia sa konal od 21. do 24. marca, prezentovalo sa na ňom približne 950 vystavovateľov. Čestný hosť – emirát Šarjah – sa  predstavil s bohatým programom podujatí, panelových diskusií, výstav a seminárov pod vedením viac ako 30 arabských autorov, ilustrátorov a umelcov.

Rôznorodé výstavy a platformy venované vydavateľom kníh pre deti a mládež, prekladateľom, ilustrátorom, ale aj zaujímavý priestor zameraný na africký vydavateľský sektor či na komiks, to všetko veľtrh ponúkal nedočkavým zástupcom detského literárneho sveta.

Literárne informačné centrum organizačne zabezpečilo knižnú expozíciu Slovenska a na rozlohe 32 m2 vystavilo vyše 350 titulov slovenskej literatúry pre deti a mládež z viac ako 30 vydavateľstiev. Slovenský stánok so svojimi čistými líniami v atypickom prevedení dával vyniknúť samotným knihám, o ktoré bol živý záujem. Tak ako v minulých rokoch, stánok bol referenčným bodom pre vydavateľov, autorov, ilustrátorov, literárnych agentov, prekladateľov a ďalšie osobnosti pôsobiace vo svete literatúry pre deti a mládež.

Návštevníci oceňovali originalitu slovenskej tvorby aj jej diferenciáciu. Oslovili najmä knihy s ilustráciami Simony Čechovej, Han, Adely Režnej či Petry Lukovicsovej, ale zaujali aj odkazy starších ilustrátorov ako Jana Kiselová-Siteková, Dušan Kállay či Miroslav Cipár. V rukách zahraničných odborníkov sa často ocitla pôsobivá kniha autorky Alexandry Salmely Strom s ilustráciami Martiny Matlovičovej z produkcie LIC a kniha Útek Mareka Vadasa s ilustráciami Daniely Olejníkovej z vydavateľstva Brak, ktorý vďaka podpore komisie SLOLIA – grantového systému LIC, vyšiel vo viacerých jazykových mutáciách. Rezonovala aj kniha vydavateľstva Monokel Rok dobrých správ autora a animátora Martina Smatanu, ktorá nie je primárne literárna, ale jednoznačne zožala úspech hlavne vďaka pozitívnemu myšlienkovému poslaniu a originalite výtvarného stvárnenia. K slovu sa dostali aj vyhľadávané tituly o „inakosti“ ako Môj brat Hlavička Juraja Raýmana z vydavateľstva Slovart s nekonvenčným prístupom k problematike autizmu, Zimná zmrzlináreň Zuzany Líškovej z vydavateľstva Brak a ďalšie knižné tituly našich renomovaných vydavateľstiev s touto tematikou. Bodovali aj stále aktuálne komixové publikácie vydavateľstva E. J. Publishing.

Veľmi podnetné bolo stretnutie so študentkami slovenčiny Bolonskej univerzity so sídlom vo Forli v sprievode lektora slovenského jazyka a kultúry Ivana Šušu, ktoré ukázalo potenciál mladých nádejných prekladateliek zo slovenského do talianskeho jazyka. Je potešujúce, že ako tretí jazyk si slovenčinu vybralo sedemnásť študentov. 

Stojí za to spomenúť aj úspechy slovenskej detskej literatúry a ilustrácie v rámci výstav a ocenení samotného veľtrhu. Knižný titul Etiketa: Pravidlá slušného správania s ilustráciami Marty Matus Mészárosovej z produkcie vydavateľstva Slovart sa dostal do užšieho výberu na prestížnu cenu Bologna Ragazzi Award 2022 a mladá slovenská ilustrátorka Terézia Fillová sa spomedzi 3 873 svetových ilustrátorov z 92 krajín dostala medzi 78 najúspešnejších, ktorí vystavovali svoje ilustrácie na prestížnej Ilustrátorskej výstave 2022. Aktuálne výtvarné stvárnenie knihy Krutá Marta Mareka Vadasa a ilustrátorky Daniely Olejníkovej z vydavateľstva Brak bolo zaradené medzi 130 najlepších publikácií s použitím fluorescentných farieb vystavených v expozícii Fluo Lit up Books 2022.

Na záver jeden zaujímavý a potešujúci postreh: je nepopierateľným faktom, že slovenské vydavateľské domy prinášajú na svetový trh viditeľné, umelecky originálne posilnenie domácej autorskej scény.

 

Foto: Miroslava Bilačičová

  • Slovensko na Bologna Children´s Book Fair  - 0