Tohtoročný Medzinárodný knižný veľtrh v Lipsku navštívilo v dňoch 21. až 24. marca 2019 až 286 000 návštevníkov. Veľtrhu sa zúčastnilo 2 547 vystavovateľov zo 46 krajín sveta. Jeho súčasťou bol program „Lipsko číta“, ktorý prebiehal ako zvyčajne po celom meste a zahŕňal 3 400 podujatí. Čestným hosťom bola Česká republika, ktorá predstavila 55 autorov a autoriek na 130 podujatiach. K čestnému hosťovaniu vyšlo v preklade do nemčiny 70 nových titulov. Na výstavisku v Lipsku a centre mesta si mohli návštevníci vychutnať bohatý program, v rámci ktorého sa prezentovala literatúra rôznych žánrov ako poézia, próza, literatúra faktu, komiks, grafický román, detská literatúra, film, divadlo, hudba či fotografie, a to za početnej účasti divákov.

V stánku v hale 4, E 301 prezentovalo Literárne informačné centrum pôvodnú slovenskú literatúru, ako aj preklady slovenskej literatúry do cudzích jazykov. Stánok hostil množstvo návštevníkov, ktorí sa zaujímali o slovenskú kultúru a literárnu tvorbu. Stánok bol aj miestom stretnutí so zahraničnými vydavateľmi a prekladateľmi (Anita Luttenberger, Erika Hornbogner, Thomas Kohlwein, Ines Sebesta, Marie-Theres Cermann, Libuše Černá, a ďalší), debatovalo sa o možnostiach prekladania a vydávania titulov slovenských autorov, ako aj o rozpracovaných prekladoch a ich vydaniach v nemeckých a rakúskych vydavateľstvách.

Literárne informačné centrum pripravilo v tomto roku počas MKV Lipsko štyri prezentácie slovensko-švajčiarskej autorky Ireny Brežnej. Dňa 22. marca 2019 od 10:00 do 11:30 sa konala diskusia so študentmi v knižnici bilingválneho gymnázia Reclam-Gymnasium, ktorú moderovala Stefanie Bose z Honorárneho konzulátu v Lipsku, zúčastnila sa jej približne stovka študentov. Vo večerných hodinách o 21:00 sa v centre Lipska v rámci programu „Lipsko číta“ v historickej budove Alte Nikolaischule uskutočnilo autorské čítanie najnovšej knihy Ireny Brežnej Postrehy emigrantky (Wie ich auf die Welt kam), ktoré moderoval Hans-Christian Trepte z inštitútu slavistiky Univerzity v Lipsku. Podujatie sa stretlo s veľkým ohlasom, navštívilo ho približne 80 divákov, nasledovala autogramiáda.

Dňa 23. marca 2019 sa o 12:00 konalo ďalšie autorské čítanie Ireny Brežnej na veľtrhu vo švajčiarskom stánku. O 14:00 bola autorka hostkou diskusie s názvom „Česko a Slovensko“ v Cafe Europa spolu s českou autorkou Radkou Denemarkovou a diplomatom Tomášom Kafkom, moderoval ju Thomas Geiger. Hostia sa venovali najmä téme rozdelenia Československa, diskusia sa konala v rámci programu čestného hosťovania ČR v Lipsku.